ČETIRI KOMADA

Na ove Linux distribucije se čeka s nestrpljenjem

26.01.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Dok su Linux distribucije u mnogočemu u sjeni Windows i OS X operativnih sustava, događanja u 2014. su bila uglavnom pozitivna za ljubitelje otvorenog koda, piše Akshata za makeuseof.com. Na četiri distribucije posebno treba baciti oko u 2015. godini, jer se od njih očekuje mnogo

Ubuntu, jedno od najpopularnijih rješenja trebalo bi dobiti bitnu nadogradnju u obliku stabilne verzije Vivid Vervet (15.04). Trebala bi doći s novim Linux kernelom i nadograđenom verzijom GNOME-a. 'Kako napreduje rad na Mir display serveru i Unity 8 radnom okruženju, ovi elementi bi se trebali pojaviti s Vivid Vervetom 23. travnja. Ipak, veća je mogućnost da će ove opcije ugledati svjetlo dana s Ubuntu 15.10.

'Linux Mint nadogradnja izgledno stiže brzo nakon Ubuntua, no za razliku od prethodnih godina, bit će zasnovana na postojećoj LTS verziji (Ubuntu 14.04/Trusty Tahr), a ne Vivid Vervetu', piše Akshata.

elementary OS je zabilježio značajan napredak od svog prvog izdanja (Jupiter). Oko treće inkarnacije, Freya, već sada raste uzbuđenje. S tim izdanjem bi se trebao donijeti noviji kernel i ispoliranije sučelje, ali i aplikacije iz Ubuntu 14.04 LTS izdanja. Freya će umjesto drastičnih izmjena u sustavu zapravo biti polirana verzija prethodnika (Luna), čime se želi postići određena zrelost OS-a, posebno podobnog za prve korisnike Linuxa. Za sada nije poznat točan datum dovršetka razvoja, no zna se kako će se Freya pojaviti u tekućoj godini.

Ako je tko imao prilike čuti za Numix Project, kojim se Linux radne površine mogu urediti na određeni način, valja reći kako isti tim radi na Linux distribuciji nazvanoj Ozon. Alpha izdanje je već dostupno, a beta se očekuje uskoro, s obzirom da joj osnovu čini Fedora 21 (prosinac 2014.). Konačno izdanje se krije pod kodnim imenom Hydrogen, a očekuje se u prvom kvartalu godine. Riječ je o vrlo modernom i minimalističkom izdanju, a novosti je moguće pratiti i ovdje

Za one koji su poželjeli imati nešto slično Chrome OS-u na svojim računalima, pravo rješenje je Evolve OS. Iako za sada nije poznato hoće li konačno izdanje ugledati u 2015. godini, ponajviše radi financiranja, sustav izgleda obećavajuće u svojoj alpha inačici.

Više o Evlove OS je moguće saznati na ovom linku