17 INČA

Na Macworldu predstavljen novi Macbook Pro

07.01.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem sajmu Macworld tvrtka Apple predstavila je nove softverske pakete iLife i iWork te novi model prijenosnika Macbook Pro sa 17-inčnim zaslonom

Nakon najava da je riječ o posljednjem Macworldu, uobičajeno ogromna očekivanja od ovog sajma prilično su splasnula. Sukladno tome, Apple nije predstavio ništa revolucionarno, a najzanimljiviji novi proizvod je 17-inčni prijenosnik Macbook Pro.

Ovaj prijenosnik predstavlja vrh Appleove ponude, a odlikuje se razlučivošću 1920 x 1200 piksela uz mat zaslon, što će razveseliti sve koji ne podnose reflektivne zaslone koji se u posljednje vrijeme iz nekog bizarnog razloga ugrađuju u većinu prijenosnika.

Od priključaka tu su tri USB porta, Mini DisplayPort te FireWire 800. Ono što se nalazi u samom prijenosniku prilično je standardno: najnoviji Intelovi C2D procesori, do 8 GB RAM memorije te izbor između nekoliko NVIDIA grafičkih kartica. Zanimljiva je baterija, koja nije zamjenjiva, ali prema Appleu može napajati prijenosnik osam sati i izdržati oko 1000 punjenja.

Od softverskih novosti tu je nova verzija programskog paketa za kućne korisnike iLife 09 te uredskog paketa iWork 09. Među novostima najzanimljiviji je iWork.com, online verzija iWorka koji predstavlja pandan Google Docsu i donosi mogućnost online pohrane, uređivanja i razmjene dokumenata.

Na kraju, valja se podsjetiti i na razne glasine koje su okruživale ovogodišnji Macworld, a koje se nisu dogodile: nema iPhonea Nano, nema novog Mac Minija niti iMaca, a nije bilo ni Stevea Jobsa kojeg zdravlje sve slabije služi. Appleu ide dobro, poslovni rezultati su im odlični (u 2008. godini prodano je 9,7 milijuna Mac računala), pa od njih i u budućnosti možemo očekivati odlične i zanimljive proizvode.