KAKVA POSLASTICA

Na internetu dostupna arhiva svih postava kultnog muzeja MoMA

22.09.2016 u 10:21

Bionic
Reading

Javnosti je odnedavno u digitalnom obliku dostupno na tisuće fotografija i dokumenata kojima su dokumentirane na tisuće izložbi u gotovo 90 godina dugoj povijesti kultne njujorške umjetničke institucije

Njujorški Muzej moderne umjetnosti (Museum of Modern Art, MoMA), 86 godina stara kulturna institucija, objavio je opširnu digitalnu arhivu 'Exhibition History', u kojoj se nalaze 33 tisuće fotografija kojima su dokumentirane brojne izložbe održane od 1929. godine do danas, kao i prateći materijali poput popisa izložaka, priopćenja za javnosti i kataloga.

Digitalni arhiv počinje s prvom održanom izložbom, 'Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh', da bi se protegao na idućih tri i pol tisuće, među kojima su 'Modern Architecture' (1932.), 'Cubism and Abstract Art' (1936), 'Bauhaus 1919–1928' (1939.) i 'Information' (1970).

Fotografije i materijali dostupni su besplatno u javnoj domeni te mogu biti posloženi i analizirani. Možete odrediti, recimo, koliko je izložbi imao Paul Klee ili listati po izložbama kustosa Kynastona McShinea.


Naći ćete i fotografije kojima su zabilježeni dijelovi MoMA-ine povijesti, uglavnom situacije kad su se u muzeju našli poznati i slavni ljudi. Tako se na fotografiji iz 1957. Audrey Hepburn divi Picassovom 'Dječaku s lulom', dok se na fotografiji iz 1947. druže Mies van der Rohe i arhitekt Philip Johnson.

Projekt digitalne povijesti izložbi pokrenule su i nadziru Michelle Elligott, šefica MoMA-inog arhiva, te Fiona Rome, direktorica digitalnog sadržaja i strategije. Trebalo im je dvije i pol godine kako bi od ideje došle do realizacije, a bit će stalno nadograđivan i proširivan.