DOSLJEDNI SU

Na Instagramu je lažni video s Markom Zuckerbergom, i ne skidaju ga

12.06.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Držeći se obećanja danog američkim zakonodavcima, u najvećoj društvenoj mreži svijeta nisu uklonili video koji se ruga s njenim šefom

Deepfake video koji prikazuje suosnivača i direktora Facebooka Marka Zuckerberga postavljen je na Instagram početkom ovog tjedna. Uslijedila je žustra rasprava kako će tvrtka kojoj je na čelu reagirati.

Zasad u Facebooku nemaju namjeru pristinuti čelništvo Instagrama, iako je ta tvrtka u njihovom vlasništvu, već će - kao što su obećali predstavnicima američkog Kongresa - držati se iste politike kao i u slučaju predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi kad se prije nekoliko tjedana pojavio video u kojem djeluje kao da je pijana.

Označe li organizacije koje su za to zadužene video kao lažan, izbacit će ga iz preporuka na Instagramu putem stranica Explore i hashtagova, piše Verge.

PRIRUČNIK ZA SUTRAŠNJICU

Bez ovih 12 riječi i izraza teško ćete razumjeti tehnologiju budućnosti

Pogledaj galeriju

Zuckerbergov lažnjak nije naročito uvjerljiv. Glas je prigušen, djeluje robotski i izgovara riječi koje Zuckerberg nije javno izgovorio u izvornom sedmominutnom videu iz 2017. godine, tijekom kojeg je opisivao miješanje Rusije u Facebookova posla.

Umjesto originalne izjave preuređeni Zuckerberg govori ovo: 'Zamislite na trenutak: Jedan čovjek s potpunom kontrolom nad ukradenim podacima milijardi ljudi, sve njihove tajne, njihovi životi, njihove budućnosti. Sve to dugujem Spectreu. Spectre mi je pokazao kako onaj tko kontrolira podatke kontrolira i budućnost.'