VIRALNA ZAMKA

Na Facebooku se pojavila nova sigurnosna rupa, ne nasjedajte

02.05.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Najvećom društvenom mrežom svijeta počela je nedavno kružiti objava naslovljena '10 Concerts I’ve Been To, One is a Lie'. Nemojte na nju odgovarati i dijeliti ju

Facebookom zadnjih dana kruži objava naslovljena '10 Concerts I’ve Been To, One is a Lie'. Vjerojatno ste ju već vidjeli, a možda ste se ju i sami podijelili. Ako niste, ni nemojte. 

Naime, moguće je kako ćete time i ne htijući u krive ruke predati nešto što ne želite podijeliti sa svekolikom internetskom javnošću: odgovor na tajno pitanje kojim potvrđujete svoj identitet online. 

Na Facebook i hrpu drugih servisa obično se logiramo tako što upišemo korisničko ime i lozinku. Kad im se učini kako se u korisnički račun netko pokušava neovlašteno ulogirati, jedna od mjera zaštite koju ti servisi koriste je postavljanje sigurnosnog pitanja. To pitanje, recimo, može biti 'Na kojem ste koncertu bili prvi put u životu?'

Hakeri bi, dakle, mogli zlorabiti popularnost i viralnost koje je stekla spomenuta objava na Facebooku kako bi upali u vaše korisničke račune na omiljenim društvenim mrežama i servisima za web poštu. Nije isključeno ni da su upravo oni i kreirali spornu objavu.

Stoga stručnjaci za računalnu sigurnost savjetuju onima koji su objavili takve podatke da ih obrišu ili promijene odgovor na sigurnosno pitanje. Uz to, preporučuju oslanjanje na lozinke koje je teško pogoditi (sastavljene od kombinacije slova, brojeva i simbola), ne odgovore na tajna pitanja koje je moguće vrlo lako doznati, poput djevojačkog prezimena vaše majke.

Više: Thai Visa