NEVJEROJATAN PORAST

Na čak 96 posto netbooka vrte se Windowsi

07.04.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Službeni tabor Microsofta objavio je da trenutačni udio Windowsa na ultralakim netbook računalima iznosi 96 posto, što ne bi bilo impresivno samo po sebi da isti udio u prvoj polovici prošle godine nije iznosio nešto ispod deset posto

'Gotovo je nevjerojatno koliki porast smo zabilježili u ovom dijelu tržišta, i to u samo godinu dana', napisao je na svom blogu microsoftovac Brandon LeBlanc.

U objavi spomenutih podataka LeBlanc je kao izvor naveo analitičku kuću NPD, a koja je objavila da se udio Windowsa na netbook računalima iz prve polovice 2008, kada je iznosio ispod 10 posto, u veljači ove godine popeo na astronomskih 96 posto. NPD netbook računala u svojim analizama definira kao uređaje koji sadrže ekrane dijagonale 10,2 inča ili manje, a prodaju se po cijeni do maksimalnih 500 dolara.

Najveći gubitnik u ovom dijelu tržišta definitivno je Linux koji je bio dominantan kada je tržište netbooka nastalo. Brandon LeBlanc dalje navodi da korisnici na ovim ultralakim računalima žele 'minijaturne inačice svojih standardnih računalnih sučelja, a da im to distribucije Linuxa nikako ne nude'.

Neke od inačica nadolazećih Windowsa 7 bit će prilagođene za rad na netbook računalima.