istraga u tijeku

MUP o lažnim dojavama o bombama: Intenzivno razmjenjujemo informacije s Europolom. Evo koja je kazna za lažne uzbune

13.06.2022 u 15:44

Bionic
Reading

'Naglašavamo da policija svaku dojavu o mogućim prijetnjama ove vrste uzima krajnje ozbiljno te će sada - a i ubuduće - poduzeti sve potrebne radnje s ciljem identifikacije počinitelja ovakvih kaznenih djela', kažu iz MUP-a

Proteklog vikenda zagrebačka policija zaprimila je ukupno 11 dojava o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama u više trgovačkih centara i drugim javnim objektima na području Grada Zagreba, i to u Preradovićevoj ulici, Škorpikovoj ulici, na Ljubljanskoj aveniji, na Jankomiru, u Ulici Vice Vukova, na Rudeškoj cesti, u Ulici Rudolfa Kolaka, na Slavonskoj aveniji, na Cvjetnom trgu, kao i u Zaprešićkoj ulici na području Zaprešića te na području Dugog Sela, u Ulici Alfreda Nobela.

Sve dojave bile su lažne, a policiju smo pitali u kojoj je fazi istraga te kakva je kazna predviđena za lažnu uzbunu.

'Policijski službenici Ravnateljstva policije od samog početka uključeni su u ovo kriminalističko istraživanje te intenzivno prikupljaju obavijesti s ciljem utvrđivanja svih okolnosti jučerašnjih događaja.

Također, možemo potvrditi da je u tijeku intenzivna razmjena informacija s Europolom i partnerskim agencijama za provedbu zakona u inozemstvu putem međunarodne policijske suradnje.

Zaključno, naglašavamo da policija svaku dojavu o mogućim prijetnjama ove vrste uzima krajnje ozbiljno te će sada - a i ubuduće - poduzeti sve potrebne radnje s ciljem identifikacije počinitelja ovakvih kaznenih djela. Naime ovakvo postupanje, bez obzira na motiv počinitelja, može predstavljati kazneno djelo lažne uzbune, za koje je zapriječena kazna zatvora do tri godine', kazali su iz MUP-a.

Podsjetimo, prijeteći mail stigao je s ruske domene, a u njemu je stajalo:

'Eksploziv u trgovačkom centru. Ja sam rođendanski ubojica. Rođen da ubije. Svi ćete osjetiti moju mržnju eksplozija. Svi ćete umrit.'

Sigurnosni stručnjaci ističu da pronalazak počinitelja ovisi o metodama koje je koristio (poput visoko anonimne VPN mreže tipa Tora), ali i o adekvatnoj pravnoj suradnji, pokaže li se da je počinitelj iz neke druge zemlje.