TEHNO SAVJETI

Mislite da vas vaš iPhone prisluškuje? Evo kako ga u tome možete spriječiti

18.10.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Premda svaki iPhone veliku većinu podataka zadržava na uređaju, dok ostatak šalje Appleu koji ne zarađuje na personaliziranom marketingu, postoji velik broj razloga zašto bi korisnik odlučio utišati mikrofon i osigurati da ga njegov uređaj nikad ne sluša. Evo kako to možete napraviti i vi

Jeste li znali da je mikrofon vašeg iPhonea uvijek uključen? Razlog leži u digitalnom asistentu Siri koji se aktivira kada korisnik kaže 'hej, Siri'. Glavna primjena ovakve metode aktivacije leži u mogućnosti kontroliranja uređaja glasom u slučajevima kada vam nije praktično grabiti ga rukama.

Naravno, Siri je nerijetko vezana i uz horor priče poput slučajnih poziva šefu usred noći kada u snu slučaju aktivirate Siri bez svojeg znanja ili ako posred razgovora uređaj pita što ste to rekli pošto je zaključio da ste prije par minuta vi rekli 'Hej Siri'.

Ako mislite da bi se nešto od gore navedenog moglo desiti i vama, postoji način kako utišati mikrofon vašeg smartfona prije nego što digitalni asistent prouzrokuje neželjeni incident. Rješenje je u deaktivaciji značajke 'Hey Siri' unutar opcija vašeg uređaja ili onesposobljavanja funkcije mikrofona unutar već instaliranih aplikacija.

jesu li i vaši među njima?

Znate li deset najpopularnijih emojija? Evo top liste!

Pogledaj galeriju

Prvo što morate napraviti je ući u postavke vašeg uređaja i pronaći stavku 'Privacy' ili Privatnost. Unutar nje potražite stavku 'Microphone' u kojoj ćete točno vidjeti koje aplikacije imaju pristup mikrofonu tijekom korištenja. Ako ne želite da koriste mikrofon, samo pritisnite prekidač pored njih i prebacite ga s uključenog na isključeno.

Ako nekon aplikaciji nakon instalacije želite blokirati pristup mikrofonu, samo zabranite pristup kada vas operativni sustav prvi put za to pita.

Novi, jeftiniji iPhone Izvor: Wochit / Autor: tportal

Za gašenje 'Hej, Siri' opcije uđite u postavke uređaja, spustite se do stavke 'Siri & Search' i tamo isključite 'Listen for 'Hey Siri'' na samom vrhu liste.

iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina