google

Mislite da ste obrisali povijest pretraživanja? Provjerite ove postavke

27.04.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Najveća internetska tražilica na svijetu revno prati sve vaše aktivnosti, a situacija nije nimalo bolja kod YouTubea ili Mapsa. Evo kako privatne podatke možete dovesti u red uz nekoliko klikova u profilu na Googleu

Google pohranjuje veliku količinu podataka o načinu na koji koristite internet čak i nakon što ste u pregledniku obrisali povijest pretraživanja. Svi mi s vremena na vrijeme tražimo glupe stvari, pa evo savjeta kako natjerati Google da u potpunosti izbriše neugodne dokaze toga, piše Sun.

Brisanje povijesti u Chromeu vrši se pritiskom na Ctrl+H ili preko izbornika s tri točkice u gornjem desnom dijelu ekrana. Vodite računa o tome da ako ne izbrišete povijest pretraživanja sa svog računa na Googleu, tehnološki div će je i dalje čuvati.

Da biste je potpuno izbrisali, otvorite preglednik Chrome i birajte svoju profilnu sliku u gornjem desnom kutu. Kada se nađete unutar svog računa na Googleu, jednostavno potražite 'Moja aktivnost' u traci za pretraživanje na vrhu zaslona. Za brisanje pretraživanja iz određenog vremenskog razdoblja samo dodirnite Izbriši > Izbriši prilagođeni raspon.

Također možete promijeniti svoje postavke tako da se povijest pretraživanja automatski briše. Vratite se na izbornik Povijest pretraživanja i odaberite Kontrole. Pronađite karticu 'Aktivnost na webu i u aplikacijama' te dodirnite Automatsko brisanje (uključeno).

Svaka od stavki u izborniku povijesti pregleda (YouTube, Google pretraga i Lokacije) može se detaljno pregledati ili ugasiti, uz opciju brisanja određenog razdoblja ili, ako tako želite, cijele povijesti.

Ako vam se ne vraća na ove postavke kako biste svako malo morali brisati aktivnosti na webu, moguće je potpuno isključiti povijest, čime Google više neće bilježiti ono što ste gledali ili pretraživali.

Za kraj, imajte na umu da se to razlikuje od povijesti preglednika, a nju morate brisati zasebno.