IGNORIRANJE SLABIJE KONKURENCIJE

Microsoftov Web Office bez podrške za Operu i Chrome

11.08.2009 u 12:22

Bionic
Reading

Nadolazeće web aplikacije novog Microsoftovog Officea nemaju službenu podršku za internetske preglednike Opera, Chrome i Windowsovu verziju Appleovog Safarija

Sljedeće godine Microsoft će na tržište lansirati Office 2010. Osim klasičnih aplikacija koje će korisnici instalirati na svoje računalo, Office 2010 sadržavat će i internetske aplikacije Office Web Apps. Tvrtka iz Redmonda objavila je popis preglednika koji će biti službeno podržani i na njemu nema Opere i Chromea. Appleov Safari je podržan samo u verziji za MacOS X, a zanimljivo je da se na popisu nije našao čak ni Internet Explorer 6. Vjeruje se da je razlog tome notorna nesigurnost tog starog i ne baš dobrog proizvoda te da će Microsoft ovim korakom možda natjerati te korisnike na nadogradnju.

Službeno podržani preglednici su Internet Explorer 7 i 8, Firefox 3.5 u verzijama za Windows, MacOS i Linus te Safari u verziji za MacOS. U Microsoftu predlažu da korisnici iskušaju kako radi Office Web s njihovim omiljenim preglednikom koji nije na listi. Postoji mogućnost da će sve funkcionirati kako treba, ali oni trenutno nisu u mogućnosti službeno podržati te preglednike.

Prema zadnjem istraživanju popularnosti preglednika, prvo mjesto je zauzeo upravo Microsoftov IE6, koji koristi 27,21 posto surfera, drugi je IE7 sa 23,09 posto, zatim Firefox 3.0 sa 16,21 posto, IE8 koristi 12,46 posto surfera, Firefox 3.5 4,54 posto. Chrome, Safari i Operu zajedno koristi tek šest posto korisnika.