uspio eksperiment

Microsoft uveo četverodnevni radni tjedan - produktivnost odmah skočila 40 posto

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 05.11.2019 10:45
  • Objavljeno 05.11.2019 u 10:45
Zaposlenicima je neradni petak bio normalno plaćen

Zaposlenicima je neradni petak bio normalno plaćen

Izvor: EPA-EFE / Autor: JUSTIN LANE

Eksperiment koji je uključivao smanjenje radnog tjedna za jedan dan doveo je do povećanja produktivnosti od 40 posto u Microsoftovoj podružnici u Japanu, objavio je tehnološki gigant. Uz produktivnost, porasle su i uštede


Probni skraćeni radni tjedan bio je dio Microsoftovog projekta Work-Life Choice Challenge kojim se željelo ispitati ravnotežu između posla i života, Krajnji je cilj bio povećati kreativnost i produktivnost, pružajući zaposlenicima fleksibilnije radno vrijeme.

Microsoftova podružnica u Japanu zatvorila bi svoje urede svakog petka u kolovozu, da bi se na kraju utvrdilo kako se produktivnost rada povećala za 39,9% u usporedbi s kolovozom 2018. godine, objavila je tvrtka. Zaposlenicima je neradni petak bio normalno plaćen. Tvrtka je ujedno ograničila i vrijeme sastančenja na maksimalno pola sata, a poticana je i komunikacija na daljinu.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella

Izvor: EPA-EFE / Autor: CLAUDIO PERI

Nisu samo zaposlenici imali koristi od Microsoftovog četverodnevnog eksperimenta. Kompanija je otkrila da takav način rada štedi električnu energiju i uredske resurse. Broj ispisanih stranica smanjio se za 58,7 posto, dok je potrošnja električne energije smanjena za 23,1% u odnosu na kolovoz 2018. godine, priopćila je tvrtka.

Uspješan Microsoftov eksperiment s radnim vremenom u Japanu privukao je pažnju svjetskih medija

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bloomberg TicToc

Microsoft nije prva tvrtka koja je otkrila prednosti četverodnevnog radnog tjedna. Sličan je eksperiment proveo i Andrew Barnes, osnivač novozelandske tvrtke Perpetual Garden. Četverodnevni radni tjedan koristio je i zaposlenicima i kompaniji pa je takav način rada usvojen trajno, piše Business Insider.

Da ljudi žele raditi manje pokazalo je i lanjsko istraživanje provedeno na uzorku od 3000 zaposlenika iz osam zemalja. Većina je priznala da bi najradije radila četiri dana u tjednu ili manje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!