KAKAV ZAOKRET

Microsoft se pridružio fondaciji Linux

17.11.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Petnaest godina nakon što ju je tadašnji glavni direktor Steve Ballmer prozvao rakom Microsoft se pridružio fondaciji Linux, a Google fondaciji .NET

Postoji li bolji znak kako se vremena mijenjaju od situacije u kojoj globalni softverski div koji je podigao carstvo i stekao bogatstvo na softveru zatvorenog koda promijeni stranu i pridruži se dojučerašnjim protivnicima? Upravo je to učinio Microsoft pridruživanjem fondaciji Linux.

Još do prije deset godina takav bi potez bio nezamisliv. No, Microsoft se pomalo otvarao otvorenom kodu zadnjih godina, da bi sada bio organizacija s najviše programera koji doprinose repozitoriju otvorenog koda Github.

Promjena je dio nastojanja glavnog direktora Satye Nadelle da kompaniju preusmjeri prema novim izvorima prihoda i poslovnom modelima.


Između ostalog, Microsoft je nedavno otvorio računalne kodove za PowerShell, Visual Studio Code i JavaScript engine za web preglednik Edge. Sklopili su partnerstvo s Canonicalom kako bi uvrstili Ubuntu u Windows 10 i kupili Xamarin kako bi potakli razvoj mobilnih aplikacija. Čak su i Xamarinove SDK-ove i razvojne alate preobrazili u otvoreni kod te prebacili SQL Server na Linux.

S druge strane, Google je iznenadio pristupanjem fondaciji .NET, koja nadzire razvoj programskih jezika koji su glavni suparnici Javi i Androidu. Planiraju podržati .NET u svojoj platformi za računalstvo u oblaku.

Više:Verge