SMARTFONI I LAPTOPI

Microsoft predstavio viziju Windowsa 10X na uređajima s dvostrukim ekranom

24.01.2020 u 11:16

Bionic
Reading

Developeri bi polako trebali početi s pripremama za nadolazeće uređaje Surface Neo i Surface Pro

Microsoft polako dijeli sve više informacija o tome kako zamišlja aplikacije koje funkcioniraju na uređajima s dva ekrana poput Surface Dua i Surface Neoa. Softverski div je predstavio oba uređaja još prošlog listopada - Surface Duo će raditi na Androidu, dok će veći Surface Neo pokretati Windows 10X. Microsoft ovih dana potiče razvojne timove da isprobaju svoje aplikacije na novim uređajima koji, kao što vjerojatno znate, imaju dva ekrana.

Osnovni mod rada bi, prema Microsoftu, mogao biti ograničen samo na jedan ekran. Surface Duo i Surface Neo nakon toga mogu te aplikacije razvući na dva ekrana ukoliko su postavljeni u mod dvostrukog portreta ili dvostrukog horizonta. icrosoft, naime, zamišlja da će razvoji timovi eksperimentirati s različitim načinima primjene ekrana. Neke od predloženih koncepcija uključuju jednostavno korištenje dva ekrana kao prošireno platno, prikaz dva dokumenta odjednom, korištenje drugog ekrana kao pomoćne površine ili korištenje glavne aplikacije na jednom dijelu ekrana, a detalja iste na drugoj.

Na ilustraciji možemo vidjeti 'prve rasporede aplikacija', što znači da bi ih Microsoft s vremenom mogao proširiti, unijevši još nekoliko prijedloga za korisnička sučelja. Za kraj, Microsoft je također izbacio i Android emulator za Surface Duo koji će developerima omogućiti isprobavanje mobilnih aplikacija. Što se emulatora Windowsa 10X za Surface Neo tiče, on će stići idućeg mjeseca i to u isto vrijeme kada Microsoft planira objaviti više detalja o sustavima koji koriste dva ekrana.

Drugi proizvođači poput Della, HP-a i Lenova već rade na svojim verzijama uređaja za Windows 10X. Već smo, naime, vidjeli onaj koji donosi Lenovo (riječ je, naravno, o ThinkPadu X1 Foldu), no nadamo se da ćemo kroz nekoliko mjeseci vidjeti više njih, zaključuje The Verge.