VELIKA PROMJENA

Microsoft maknuo dugme Start iz Windowsa 8

06.02.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Nakon više od 15 godina Windowsi ostaju bez prepoznatljivog dugmeta i menija

Dugme Start uvedeno je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća s Windowsima 95, piše The Verge.

Microsoft ga je, zajedno s pripadajućim menijem, uklonio iz pregleda za građanstvo nove inačice svog operativnog sustava, Windowsa 8, koja bi se na tržištu trebala pojaviti ove godine.

Screenshotovi gotovo završene osmice procurili su na internet tijekom vikenda. Na njima nema dugmeta Start. U prethodnim verzijama mikrosoftovci su ga poravnali da bi se uklopilo u izgled sučelja Metro. Sad su, čini se, otišli korak dalje, pa ga potpuno uklonili.

To ne znači da će nestati i funkcije do kojih se dolazilo pomoću Starta. Zamijenit će ga korisničko sučelje koje će se aktivirati kad mišem dođete do ruba zaslona, bez obzira radite li u sučelju desktop ili Metro, a koje će vas u osmici dovesti do početne pozicije.

Smješteno je u donjem lijevom kutu (gdje je nekad bilo dugme Start), a ponudit će i prikaz kamo sve možete otići nakon što kliknete na njega.

Isti element bit će dostupan i radite li sa zaslonom osjetljivim na dodir. Vjerojatno će biti aktiviran povlačenjem prsta po zaslonu. Radite li u desktopu, pokazivat će pregled Metroa i obrnuto.

Microsoft će zadržati Super Bar, prvi put predstavljen u WIndowsima 7. Moguće je da će se vratiti dugmetu Start, pokaže li se da je potražnja za njim velika. Ipak, to se ne čini baš vjerojatnim.