PROMJENE BILE PRESKUPE

Microsoft je znao da Xbox oštećuje diskove

16.12.2008 u 11:20

Bionic
Reading

U procesu koji oštećeni vlasnici Xboxa vode protiv softverskog diva progovorili su i određeni Microsoftovi zaposlenici. Kako sada stvari stoje, po Microsoft bi bilo bolje da nisu

Izgleda da se polako raspliće trakavica oko slučaja 55.000 korisnika igraće konzole Xbox 360 koji su od Microsofta zatražili rješavanje tzv. slučaja 'izgrebenih diskova'. Naime, njima je konzola uzrokovala ogrebotine na umetnutim medijima, čime je iste dovela do neupotrebljivosti.

U Microsoftu su se do sada branili činjenicom da se radi o izoliranim slučajevima, no kako sada stvari stoje, to baš i nije tako.

Naime, u procesu koji određeni vlasnici Xboxa još od 2007. vode u ovoj stvari protiv Microsofta svjedočili su neki od zaposlenika kompanije, a kako se pokazalo, ključno je bilo ono Microsoftova programera Hirooa Umena. On je, naime, izjavio da je njegov tim još 'u rujnu ili studenom 2005.  (prije samog izlaska Xboxa na tržište op. a) otkrio problem unutar konzole, a koji može dovesti do oštećenja umetnutih optičkih medija'.

Štoviše, Umeno je o svojim saznanjima izvijestio nadležne i predložio tri moguća rješenja problema – pojačavanje magnetnog polja držača leće, usporavanje brzine vrtnje medija te ugrađivanje prilagođenih dodataka/odbojnika. Sva tri prijedloga odbijena su zbog financijskih razloga i Microsoft je samo u upute koje se isporučuju s konzolom Xbox 360 naveo da 'korisnik ne bi trebao pomicati konzolu dok se u njoj nalazi optički medij'.

Bilo kako bilo, bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će se stvar razvijati, a razvoj situacije možete pratiti na ovoj adresi