ULTIMA THULE

Masivna stijena ili svemirska palačinka? Evo što je New Horizons snimio na rubu našeg Sunčevog sustava

11.02.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Masivna svemirska stijena Ultima Thule koju je krajem prošle godine na samom rubu našeg sustava snimila svemirska letjelica New Horizons puno je drukčija nego što je itko očekivao

Tajnovita svemirska stijena s kojom se susrela letjelica New Horizons na početku je izgledala kao svemirski snjegović ili možda čak svemirski kikiriki, no najnovije fotografije otkrivaju drukčiju prirodu Ultima Thulea - njegov neobični oblik više podsjeća na palačinku, prenosi The Verge.

  • +9
NASA je objavila fotografije o posljedicama koje ostavljamo na Zemlju Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Svemirska stijena službenog imena 2014 MU69, nalazi se 6.4 milijarde kilometara od Zemlje - u masivnom pojasu punom svemirskih stijena smještenom na samom rubu našeg sustava. Tijekom preleta pored stijene široke 33 kilometra New Horizons je snimio niz fotografija Ultima Thulea pomoću svoje dvije kamere te je znanstvenicima na Zemlji poslao 50 gigabita podataka.

Prve fotografije koje je New Horizons poslao Zemlji otkrivaju objekt koji se sastoji od dva dodirujuća segmenta, s time da su oni na prvi pogled izgledali ovalno. Nakon analize je otkriveno, doduše, da je oblik svemirske stijene puno plosnatiji. Velika stijena 'više podsjeća na divovsku američku palačinku (pancake)', tvrdi znanstveni tim iz Laboratorija za primjenjenu fiziku Johns Hopkins. Manji objekt, u drugu ruku, više liči na 'okrhnutu krafnu'. Slikovito, zar ne?

'Nove slike su znanstvenike ostavile zatečenima - kako uopće nastaju objekti poput ovog?' napisao je na Twitteru Alan Stern, glavni voditelj istraživanja na misiji New Horizons. Sličan oblik, podsjetimo, imaju mjeseci Saturna nastali u posebnom okružju - njegovim prstenovima.

2014 MU69 je, u drugu ruku, nastao u dubokom svemiru.

Znanstveni tim još nije siguran je li najnoviji model definitivni oblik svemirske stijene. Na slici postoji ogroman dio tijela kojeg ne obasjava sunčevo svjetlo, što znači da su 'američka palačinka i krafna' i dalje pretpostavke.

Kako god Ultima Thule izgledao, on je i dalje jedini objekt svoje vrste kojeg su znanstvenici otkrili u našem sunčevom sustavu.