KONTROLA SITUACIJE

Makarska formira radnu grupu za dodatnu digitalizaciju gradske uprave

24.11.2023 u 07:46

Bionic
Reading

Potaknuti rezultatima Studije nosivih turističkih kapaciteta, koja je u cijelosti predstavljena ovog tjedna, iz makarske gradske uprave poručuju kako su u procesu formiranja radne grupe koja će u realnom vremenu kontrolirati situaciju u gradu

Na čelu javnog tijela, koje će uključivati predstavnike Grada, MUP-a, Komunalca, Turističke zajednice i ostalih relevantnih službi bit će Ante Nogalo koji je u gradskoj upravi zadužen za digitalizaciju, izvijestili su iz Grada.

'Želimo imati konstantan monitoring održivosti turizma. Dakle potrebni su nam podaci, na dnevnoj bazi, uz pomoć kojih ćemo kontrolirati stanje u gradu, pritisak na destinaciju, video nadzor i sve relevantne parametre, kako bi mogli pravovremeno donositi kvalitetne odluke', poručio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Predstavnici Grada su, tim povodom, nedavno bili na Smart City Expo World kongresu u Barceloni kako bi vidjeli najbolje svjetske primjere dobre prakse.

'Odmah smo, još dok smo bili u Barceloni, napravili radni sastanak na kojem smo sumirali sve viđeno, komentiravši koja bi od izloženih rješenja mogli odmah primijeniti u praksi. Od umjetne inteligencije s čijom se pomoći može organizirati video nadzor, preko implementacije sustava javnih bicikli do pametnih klupa i ostalih održivih rješenja.

Jedna njemačka tvrtka je prezentirala sustav kopanja pneumatskim strojem koji omogućava da ne morate prekopati cijelu cestu, kako bi položili novi kabel ili cijev, već se sve radi pod zemljom', poručuje gradonačelnik naglasivši kako se radi o sajmu na kojem su bili predstavnici gradova iz cijelog svijeta.

'Moderna vremena zahtijevaju moderna rješenja i kao izabranim predstavnicima građana nam je dužnost imati uvid u sve što postoji na tržištu kako bi u našim gradovima mogli primijeniti najbolje ideje. Sve što radimo, trudimo se raditi isključivo na bazi dugotrajnog promišljanja i relevantnih znanstvenih podataka, ali svjestan sam kako nekima, koji su navikli upravljati po rođačkom sistemu, takav način rada može izgledati ekstravagantno', rekao je Paunović, podsjetivši na rezultate Studije nosivih turističkih kapaciteta:

'Trenutna putanja kojom se razvija makarski turizam je neodrživa i vodi nas prema scenariju koji nije dobar ni za nas ni za naše goste. Naša komunalna infrastruktura je već sad, tijekom vrhunca sezone prenapregnuta, a Prostorni plan iz 2020. godine, donesen prije nego što smo mi preuzeli upravljanje gradom, omogućuje izgradnju još gotovo 10.000 stambenih jedinica. Zato činimo sve što je u našoj moći kako bi uspostavili sustav i implementirali rješenja koja će nam pomoći da napravimo zaokret prema održivom turizmu na zadovoljstvo svih Makaranki i Makarana.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.