KRAJ JEDNE ERE

LG se oprašta od smartfona, prisjetite se nekih najzanimljivijih

10.04.2021 u 08:37

Bionic
Reading

LG, južnokorejski proizvođač potrošačke elektronike svojim je smartfonima do nedavno nastojao konkurirati Samsungu i hrpi kineskih proizvođača, no čini se da je ipak - odustao. Prisjetili smo se nekih boljih vremena i pobrojali neke od njegovih najboljih i najzanimljivih mobilnih uređaja

LG je krajem prošloga tjedna objavio službeni izlazak iz industrije pametnih telefona. Korejski div se planira koncentrirati na potrošačku elektroniku te do srpnja u cijelosti zatvoriti proizvodnju smartfona. Vlasnici njihovih mobilnih telefona će nastaviti dobivati nadogradnje, premda će raširenost i podrška zavisiti o mjestu gdje žive.

LG-jevi telefoni će također biti dostupni u dućanima, što znači da će ih fanovi moći kupiti prije nego što ih povuku s polica.

Što god mislili o LG-ju kao kompaniji, jedna stvar je sigurna - riječ je o proizvođaču smartfona koji je oduvijek težio inovaciji. Nakon dolaska iPhonea, doduše, scena mobilnog tržišta se dramatično promijenila i dovela do stanja u kojem svi uređaji izgledaju isto.

LG je, pored standardne plejade srednje i visokobudžetnih uređaja, ponekad znao izbaciti nešto inovativno i uzbudljivo - što potvrđuje i njegov svojevrsni 'labuđi pjev' u obliku smartfona s ekranom na razmatanje koji je navodno trebao izaći prije kraja ove godine.

LG-jevi telefoni kojih ćemo se uvijek sjećati uključuju od ranih preklopnih smartfona poput LG550 koji je dolazio s kontrolama za reprodukciju glazbe, pa sve do uređaja sa QWERTY tipkovnicom, neobično nazvanim LG The V. Ako ništa drugo, LG-jev enV 2 je generaciju tinejdžera tijekom sredine dvijetisućitih upoznao sa blagodatima slanja poruka pomoću tipkovnice, prisjeća se Engadget.

Nakon što im je za rukom pošla prodaja The V-a, LG i Verizon izbacili su hrpu enV-a, moćnijih modela s podrškom za EV-DO datoteke i poboljšanim tipkovnicama. Radilo se o smartfonima koji su pružali neusporedivu brzinu razmjena poruka. Ohrabreni prodajom skupljih modela, LG je izbacio KE850 Pradu, smartfon opremljen kamerom od 2 MP i kapacitivnim ekranom osjetljivim na dodir - značajkom koja je postala popularna puno kasnije. Telefon je unatoč egzotičnom izgledu podbacio, dijelom zbog manjka podrške za Wi-Fi, 8 MB zapremnine i sitnog plastičnog kućišta.

Štoviše, stvari se nisu poboljšale do dolaska puno ljepšeg Chocolatea BL40 koji je na tržište stigao 2009.

Era Androida

Počevši sa LG Eveom, prvim ne pretjerano značajnim Androidom opremljenim tipkovnicom QWERTY, LG je od 2009. do 2012. istesao vještinu te izbacio Optimus G i Optimus G Pro (koji je izašao 2013.). Recenzije su hvalile 5.5-inčni zaslon rezolucije 1080p, učinivši ga jednim od tada najboljih telefona.

Optimus G Pro također je pogurao LG-jevu super popularnu i dugovječnu seriju G, čemu svjedoči i izvrsni LG G2, flagship koji je korejskom proizvođaču osigurao mjesto u brzorastućoj industriji smartfona. Nakon toga je Google potpisao ugovor s kompanijom te počeo reklamirati seriju Nexus, točnije - Nexusom 4, svojevrsnim odgovorom Appleovom argumentu sjedinjenja iOS-a i njihovog jedinstvenog hardvera.

LG-jevo partnerstvo sa Googleom rezultiralo je s još dva smartfona - Nexusom 5 i Nexusom 5X, inicijalno impresivnim smartfonima čija je niska kakvoća softvera i hardvera rezultirala dugoročnim razočaranjem.

Čudno ali zanimljivo

LG je također poznat kao kompanija koja se nije bojala eksperimentiranja. Njihov LG G Flex izašao 2014. bio je jedan od njihovih prvih smartfona sa zakrivljenim zaslonom, pristupom koji je godinu prije uveo i Samsung, premda mnogi tvrde da je LG-jevo rješenje bilo bolje.

Najambiciozniji uređaj koji je došao iz LG-jeve tvornice bio je modularni G5. Ovaj smartfon izašao je 2016. te je korisnicima pružio mogućnost dodavanja baterija, analognih kontrola za kameru, posvećeni konverter digitalnog u analogno i mnogošto drugo. LG G5 možda nije bio najljepši smartfon na tržištu, no u svoje je vrijeme predstavljao dio vala uređaja koji su promovirali modularnost i mogućnost podešavanja samog hardvera prema korisničkim potrebama. Premda inicijativa za ovakve smartfone danas više ne postoji (ili bar nije toliko popularna), sjećanje na G5 će s nama ostati još dugo vremena. Ako ništa drugo, G5 je očigledno inspirirao Motorolu da ubrzo nakon njegovog izlaska izbaci kolekciju vlastitih modularnih smartfona.

Ako vaše sjećanje ne seže toliko daleko u povijest, vjerujemo da se sjećate LG Winga, prošlogodišnjeg smartfona sa dvostrukim ekranom i mogućnošću zakretanja za 90 stupnjeva. Radilo se o prvom i posljednjem uređaju koji je izašao iz kompanijinog programa Explorer, inicijative pomoću koje je LG trebao isprobati nove stvari dok konkurencija u međuvremenu nastavlja proizvoditi identične komade plastike i metala.