ASTRONOMIJA

Letjelica Juno razotkrila je svu bizarnost Jupiterove Velike crvene pjege

15.12.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Velika crvena pjega - jedna je od najvećih oluja našeg sunčanog sustava jedno je od Jupiterovih najprepoznatljivijih obilježja

Postoji puno toga što još ne znamo o Jupiteru - zastrašujuće velikom plinovitom divu. Najnovija otkrića dolaze nam od sonde Juno i otkrivaju nam podatke vezane uz dubinu, temperaturu i evoluciju prepoznatljivog fenomena: divovske oluje pod imenom Velika crvena pjega. I prije nego što krenemo dalje, reći ćemo samo jedno - velika je i vrlo, vrlo duboka.

Velika crvena pjega je oluja u kojoj vjetrovi divljaju brzinom od 435 do 685 kilometara na sat, a šira je od cijele planete Zemlje. Najnovije izvješće koje je poslala letjelica Juno otkrivaju da je njezina dubina oko 320 kilometara. Da, oluja na Jupiteru deset je puta deblja od Zemljine kore.

Ne spremajte kišobrane

Pjega se, unatoč veličini i snazi, polako smiruje. Najnovija mjerenja pokazuju da se od 1979. do danas najveća oluja Jupitera smanjila za čak 33 posto.

Podsjetimo, Juno je do Jupitera stigao 4. srpnja 2016. nakon što je sa Zemlje krenuo 2011. Prvi susret sa Velikom crvenom pjegom bio je ovog ljeta. Sonda u sebi ima alate poput radiometra mikrovalova - uređaja koji je dizajniran da 'gleda' duboko u planetinu atmosferu. Njegov konačni cilj je razotkriti tajnovitu prirodu Jupiterove atmosfere skrivene ispod slojeva i slojeva oblaka.

Naravno, kao i sve u životu, Juno je tijekom putovanja naišao na poteškoće. Ovog listopada kvar na letjelici spriječio ju je da smanji orbitalni ciklus. Znanstvenici su bez obzira na poteškoće ostali zapanjeni. U izradi je skoro pedeset radova koji objašnjavaju sav bizarluk ove fascinantne plinovite planete.

Jupiter još skriva brojne tajne

Znanstvenici na AGU konferenciji u New Orleansu trenutno raspravljaju o razlikama između Jupiterove i Zemljine aurore te pomno mjere gravitacijsko polje kako bi shvatili kako funkcionira Jupiterova unutrašnjost i magnetosfera. 

Zanima vas kako Jupiter izgleda izbliza? Bacite pogled na prekrasne fotografije koje je snimila letjelica Juno.

  • +10
Evo kako letjelica Juno vidi Jupiter Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA