REVOLUCIJA NA POMOLU?

Lenovo predstavio mobitel kakav još nikada niste vidjeli

10.06.2016 u 14:09

Bionic
Reading

Lenovo je u srijedu održao Tech World 2016, a dok su očekivanja bila prilično niska, kineski div je ipak uspio iznenaditi publiku. Od niza noviteta definitivno vrijedi izdvojiti prvi smartphone na svijetu s integriranom Project Tango tehnologijom koja spaja svijet stvarnog s digitalnim, kao i savitljive mobitele/tablete

O Project Tango, Googleovoj tehnologiji koja donosi AR (Augmented Reality) svijet na zaslon mobitela, bilo je već ranije riječi. Međutim, stvar je sada prvi put van svijeta eksperimentalnih uređaja, zahvaljujući smartphoneu Lenovo PHAB2 Pro.

Posrijedi je možda potpuno nova vrsta pametnih telefona, opake dijagonale 6,4". Što je bitnije, u sebi krije toliko tehnologija potrebnih za 'Tango' (kako se sada zove Googleova tehnologija) i vrhunskih komponenti da je za prvi uređaj možda i ta dijagonala 'relativno mala'. Zahvaljujući integraciji ovih 'sitnica', Tango telefoni zapravo mogu nadopunajvati svijet koji korisnik vidi preko zaslona, što uključuje i navigaciju bez potrebe za korištenjem GPS-a, mjerenje prostorija i objekata i još mnogo toga - gotovo kao iz svijeta znanstvene fantastike.


Zaslon uređaja od 6,4-inča krije IPS panel razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela, a uparen je s golemom baterijom od 4.050mAh. Ona služi za napajanje Qualcommo Snapdragon 652 čipa, uparenog s 4GB radne memorije i 64GB spremišnog prostora. Tu su još i utori za dvije SIM kartice, sustav od tri mikrofona, 8-megapikselna prednja kamerica te...Tango mreža senzora. Nju pak čini 16-megapikselna kamerica s mogućnosti analiziranja dubine prostora, uparena sa senzorom za praćenje pokreta i, naravno, pripadajućim softverom.

Riječima kineskog IT diva, planiraju napraviti i manje i veće uređaje koji integriraju Tango tehnologije, jer to vide velikim sljedećim korakom u evoluciji pametnih telefona i mobilnih uređaja općenito. Lenovo je na jučerašnjem događanju otkrio i jeftinije modele Phab2 i Phab2 Plus, no oni ne integriraju Tango. Ipak, u skorijoj budućnosti bi se vrlo lako moglo vidjeti niz noviteta kojima će Tango biti standard.
Phab2 Pro bi se na tržištu trebao pojaviti u rujnu, po cijeni od petstotinjak američkih dolara.

Lenovo se pridružio utrci LG-ja i Samsunga u donošenju istinski savitljivih mobilnih uređaja na tržište. Već na početku događanja iskoristili su YouTube zvijezdu Megan McCarthy za prikazivanje nekoliko prototipa savitljivih uređaja. Jedan od njih je bio tablet, dok je drugi bio pametni telefon koji se savijanjem pretvori u narukvicu. Lenovo je napomenuo da postojanje savitljivih zaslona predstavlja tek dio priče - jer za uspješnost implementacije i druge komponente moraju biti savitljive ili dizajnom prilagođene tako da se ne unište nakon svega nekoliko savijanja:

Možda je brand Motorola pomalo pao u zaborav, no Lenovo je dio Tech World događanja posvetio i novitetima iz odjela kojeg su ne tako davno ugrabili od Googlea. Predstavljeni su tako Moto Z i Moto Z Force, dva potpuno nova pametna telefona iz Motorole.

Moto Z su nazvali najtanjom mobilnom perjanicom na svijetu, uz debljinu kućišta tek nešto višu od pet milimetara. Z Force pak predstavlja otporniju varijantu uređaja, sa snažnim kućištem i posebno izvedenim zaslonom koji se ne bi trebao oštetiti pri padovima uređaja na različite podloge.

Što se iznutrica tiče, 5,5-inčni Moto Z u sebi krije Snapdragon 820 čip, uparen s 4GB radne memorije - sasvim dovoljno za brzo pokretanje sadržaja i prikaz na Quad HD AMOLED zaslonu. Tanko kućište ipak je uzelo danak u jednom smislu: 13-megapikselna stražnja kamerica stoji na 'grbici' straga i...nema 3,5-milimetarskog priključka za slušalice. Za njihovo spajanje trebat će iskoristiti USB Type-C adapter...

Moto Z Force je stoga možda nešto bliže onom što će tražiti veliki broj budućih vlasnika ovih pametnih telefona. Ima nešto veću bateriju (3.500mAh u odnosu na 2.600 kod modela Moto Z) te 21-megapikselnu kamericu.

Kako video uređaja sugerira, Motorola ima još jedan adut u rukavu - svojevrsnu modularnost, toliko popularnu u zadnje vrijeme (LG G5, Project Ara). Sa stražnje strane kućišta novi Moto Z modeli imaju posebne konektore, koji omogućavaju spajanje Moto Mod dodataka. Tu su mikro projektori, JBL zvučnici i naravno - dodatne baterije. Projektor je posebno zanimljiv dodatak, s obzirom na to da može prikazati sliku do dijagonale od čak 70":