PROJECT ARA

Googleov telefon 'slagalica' življi je no ikad prije, no postoji 'kvaka'

31.05.2016 u 08:04

Bionic
Reading

Googleov modularni pametni telefon je začela Motorola, a odjel za razvoj je ostao u Mountain Viewu čak i nakon što se Motorola prodala kineskom divu Lenovo. San Googleovaca je kreirati uređaj koji će korisnici moći slagati i nadograđivati po vlastitim željama i potrebama, a nakon nekoliko mjeseci pauze i odgoda stižu i prve opipljive novosti za projekt

Već ove jeseni developeri će se moći poigrati s prvim primjercima Ara modularnog pametnog telefona, najavio je Google. I da, naravno da postoji 'kvaka'. Dok su se inicijalno obećavali moduli kojima bi korisnici mogli uživati u istom uređaju dugo vremena, Google je otkrio kako će zaslon, RAM i srce uređaja - procesor, ostati zaključani i bez modula. Za developersko izdanje to vrijedi i za bateriju. Ovu odluku pravdaju time 'da korisnike to pretjerano ne zanima', što je pomalo čudno s obzirom da su se entuzijasti oko projekta okupili upravo u tom obećanju.

Developersko izdanje pametnog telefona Project Ara bit će 5,3-inčni uređaj, a potrošačke verzije bi se na tržištu trebale pojaviti 2017., pod uvjetom da Google ne naleti na nove probleme oko modula. Wired izvještava kako više od 30 osoba sada već koristi Ara pametne telefone unutar Googlea kao glavne osobne uređaje, što znači da se stvar prilično testira i u stvarnim uvjetima, van labosa.


Što će se onda moći nadograđivati i mijenjati modulima u pametnom telefonu Ara? Kamerice, zvučnici, fitness trackeri, dodatni e-ink zasloni i sl.:

Obećanje o tom da uređaj ne treba gasiti nakon stavljanja dodatnih modula i dalje stoji, a sve kontrolira posebno dorađen softver. S tim rečenim, Project Ara možda je mogao donijeti pravu (r)evoluciju pametnog telefona, no u ovom trenutno zamišljenom obliku riječ je o tek nečem vrlo sličnom LG-jevom modelu G5 s modularnim elementima. Možda jednog dana stigne i to što su tražili entuzijasti. Možda.