'RAZUMIJEVANJE OKOLIŠA'

Evo radi čega Google želi 3D kamere na smartphoneima

25.02.2015 u 07:11

Bionic
Reading

Google Advanced Technologies and Projects (ATAP) ima vrlo moćnu ideju - osim mapiranja vanjskih prostora, zašto ne stvoriti i precizne mape unutrašnjosti? I to ne bilo kakve, već trodimenzionalne, što je moguće u sklopu projekta nazvanog Tango. Kakve su to nove tehnološke mogućnosti i aplikacije te o čemu je točno riječ?

Posrijedi je niz uređaja (za sada u obliku development kit tableta i pametnog telefona), kojima srž čine moćni čipovi i posebno izvedene kamerice. Njima i pripadajućim algoritmima je moguće stvarati trodimenzionalnu sliku prostora koji okružuje korisnika - nešto poput Microsoftovog Kinect dodatka za Xbox konzole, ali koji može stati u prosječan džep.

U sklopu projekta za kojeg se zna već neko vrijeme, Google želi omogućiti uređajima da 'razumiju' okoliš poput ljudi. Uz podršku brojnih partnera, vizija je u posljednjih godinu dana evoluirala, baš kao i mogućnosti tehnologije:

Say hello to Project Tango!


Google uređajima posebne namjene želi osigurati da developeri imaju funkcionalan hardver za dalji razvoj algoritama i osmišljavanju aplikacija koje će iskoristiti mogućnosti kamerice u potpunosti. Neke od ideja su svakako vrlo zanimljive, a možda će osim zabavnog karaktera i spašavati živote.

Lowell Robotics Lab Sveučilišta u Massachusettsu radi na implementaciji projekta Tango u multirotore (dronove), koji bi mogli izvoditi SAR (Search and Rescue) misije. Primjerice u slučaju srušenih zgrada, dronovi bi mogli napraviti kartu okoliša te strukturalnu procjenu prije nego se ljudi upute unutra.

Projekt Tango bi se mogao iskoristiti i kod slabovidnih ili slijepih osoba. Integracija tehnologija u sve manje pakete bi mogla pružiti vid onima koji ga nikad nisu imali prije - i to poboljšanih mogućnosti. Naravno, odmah uz takvu primjenu pada na pamet i ona moguća u vojne svrhe.

Naočale opremljene takvim sustavom za 3D mapiranje bi mogle poslužiti za mjerenje namještaja, igranje, ali i kao pomoć astronautima. Mogućih primjena je pregršt, no za one opipljive krajnjim potrošačima se valja strpjeti još neko vrijeme. Za vrijeme prošlogodišnje Google I/O konferencije, kompanija je obećala kako radi na proizvodu za potrošače u partnerstvu s južnokorejskim divom (LG), no za sada nema datuma, cijene niti ikakvih drugih detalja o mogućim proizvodima.