POSLOVNI REZULTATI

Lenovo ostvaruje sve više prihoda od mobilnih uređaja

04.02.2015 u 12:05

Bionic
Reading

Osobna računala sada čine 65 posto prihoda tvrtke, dok 24 posto dolazi od mobilnog segmenta i Enterprise doprinosi s devet posto. Prije godinu dana, osobna računala činila su 81 posto poslovanja

Lenovo grupa objavila je rezultate za treći fiskalni kvartal koji je završio 31. prosinca 2014. godine. Kvartalni prihod iznosio je 14,1 milijardu američkih dolara (gotovo 88 milijardi kuna), što je povećanje od 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihod prije oporezivanja prije bezgotovinskih računovodstvenih naknada vezanih uz spajanja i preuzimanja za treći kvartal iznosio je 348 milijuna dolara (oko 2,1 mlrd kuna), za osam posto više.

Ovi ne-operacionalni, bezgotovinski troškovi vezani uz spajanja i preuzimanja iznosili su 74 milijuna dolara (oko 459 milijuna kn) te uključuju naknade poput amortizacije nematerijalne imovine i kamata na mjenice vezane uz investicije u Motorolu i System x.


Uključujući ove troškove, prihod prije oporezivanja iznosio je 274 milijuna dolara (oko 1,7 mlrd kn), što je smanjenje od 15 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Slično, neto dobit za treći kvartal iznosila je 253 milijuna dolara (oko 1,5 mlrd kn), što predstavlja smanjenje od pet posto, dok je neto dobit prije bezgotovinskih računovodstvenih naknada vezanih uz spajanje i preuzimanje iznosila 327 milijuna dolara (oko dvije mlrd kn), što je porast od 23 posto.

Osobna računala sada čine 65 posto prihoda tvrtke, dok 24 posto dolazi od mobilnog segmenta i Enterprise doprinosi s devet posto. Prije godinu dana, osobna računala činila su 81 posto poslovanja.

'Rezultati pokazuju kako imamo pravu strategiju, napravili smo prave akvizicije te smo imali dobru izvedbu na globalnoj razini te sam uvjeren da smo spremni za pobjedu', izjavio je Yuanqing Yang, predsjednik i izvršni direktor kompanije Lenovo, 'Izvedba dva novokupljena poslovanja u njihovom prvom kvartalu integracije je u usponu. Oni definitivno postaju naši motori rasta. Motorola je već globalna snaga: po prvi put je prodala više od 10 milijuna jedinica u kvartalu i sada ponovno ulazi na kinesko tržište. U međuvremenu, imamo snažan start s integracijom Systema x, čak i dok ga dodatno unapređujemo i razvijamo.'

Bruto dobit kompanije za treći kvartal povećala se za 54 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 2,1 milijardu dolara (oko 13 mlrd kn), s ukupnom maržom od 14,9 posto. Operativna dobit za kvartal smanjila se za tri posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine na 325 milijuna dolara (oko dvije mlrd kn).

Osnovna dobit po dionici za treći fiskalni kvartal iznosila je 2,32 američkih centi ili 17,99 honkonških cento. Neto gotovinske rezerve iznosile su 1,3 milijarde američkih dolara (oko osam mlrd kn).