GEJMING I MALWARE

Lažni Fortnite vreba nestrpljive vlasnike Androida

18.08.2018 u 20:13

Bionic
Reading

Kao što smo i pretpostavili, distribucija najpopularnije videoigre na svijetu mimo službenog Google Play Storea ima svoje nedostatke

Fortnite je vlasnicima Androida postao dostupan prošlog tjedna, a već postoje ljudi spremni zagorčati život onima koji ne mogu čekati. Podsjećamo, Samsung je osigurao ekskluzivu na Fortnite mjesec dana prije svih ostalih, donijevši popularnu igru na Galaxy seriju uređaja. Vlasnici konkurentskih brendova uređaja ostali su razočarani i praznih ruku, tim više razbješnjeni činjenicom da igru već mjesecima igraju vlasnici iPhonea, samo da bi im se od nedavno pridružili vlasnici Samsungovih premijskih uređaja.

Epic, tvorci Fortnitea, prilično su svjestni situacije te svakim danom naglašavaju da je igru moguće downloadati isključivo putem njihove službene stranice. Zašto? Zato jer je Samsung, ponavljamo, preuzeo tridesetodnevnu ekskluzivu te igru ne distribuira putem Google Play Storea. Pored sigurnosnih standarda koji, ruku na srce, nisu nešto čime se Google hvali, Play Store pruža barem osnovnu razinu zaštite.

VODIČ ZA RODITELJE

Klinci su vam opsjednuti Fortniteom? Pobrojali smo sve što trebate znati o najpopularnijoj videoigri na svijetu

Pogledaj galeriju

Danak Googleu

Distribucija najpopularnije igre na svijetu mimo zaštite koju pruža Google motivirana je zaradom, s obzirom da Google uzima 30 posto svake transakcije u Play Storeu. Epic i Samsung su ovo zaobišli te igru počeli distribuirati preko Epicove stranice. Uzmemo li u obzir da Fortnite za iPhone svakim danom Epicu zarađuje oko 2 milijuna dolara, razumljivo je da kompanija ne planira svoju zaradu dijeliti s Googleom.

Loša strana priče je da se neposredno nakon dolaska beta verzije pojavilo šest web stranica koje tvrde da se igra može skinuti i kod njih. Naravno, riječ je o prevarantskim leglima malwarea koja vrebaju na gejmere koji se ne mogu strpiti dolasku igre na sve Androide.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic

Postoji li prijetnja?

Prema izvješću Wireda, malware je relativno bezazlene prirode - u oba slučaja softver 'glumi' uvodni ekran od Fortnitea i žrtvi pušta reklamne videe ili ju provlači kroz niz lažnih web odredišta obećavajući im da će na kraju dugotrajnog navlačenja po reklamama zatrpanim sajtovima konačno dobiti poveznicu za download. Poveznicu koja, pogodili ste, ne postoji.

Problem s ovom pomamom za lažnim softverom i samom prirodom malwarea u Fortniteu ne leži u šteti koju softver nanosi, već u samoj činjenici da pretraga i klikovi na lažne stranice čine oko petnaest posto Google pretraga u SAD-u. Drugim riječima, tko god vrti reklame na lažnim stranicama za Fortnite - danas zarađuje prilično puno novca.