DOBIT 5.3 MILIJARDI DOLARA

Kvartalni rezultati IBM-a premašili očekivanja

19.01.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Američki računalni div IBM izvijestio je o boljim od očekivanja tromjesečnim rezultatima zahvaljujući oživljavanju potrošnje na tehnologiju

Kompanija sa sjedištem u Armonku objavila je u utorak da joj je dobit u četvrtom tromjesečju porasla za devet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosila je 5,3 milijarde dolara. Prihodi su uvećani za sedam posto, na 29 milijardi dolara.

Dobit po dionici od 4,18 dolara nadmašila je očekivanja analitičara koji su prognozirali 4,08 dolara.

'Iza nas je izvanredna godina, u kojoj smo ostvarili rekordnu dobit i novčani tok i premašili gornju vrijednost našeg ciljanog raspona dobiti po dionici', kazao je predsjednik i izvršni direktor IBM-a Samuel Palmisano.

'I dalje ćemo se fokusirati na naše dugoročne strateške inicijative - rast tržišta, Smarter Planet Solutions, cloud computing i poslovnu analitiku - kako bismo do 2015. postigli ciljanu operativnu dobit od najmanje 20 dolara po dionici', naveo je Palmisano u priopćenju.

U cijeloj prošloj godini neto dobit tvrtke uvećana je za 10 posto na 14,8 milijardi dolara, a prihodi za četiri posto na 99,9 milijardi dolara.

Dobit po dionici iznosila je 11,52 dolara, a IBM-a je za tekuću godinu odredio njezinu ciljanu vrijednost na 13 dolara.

Među pojedinim regijama, prihodi su u Sjevernoj i Južnoj Americi porasli za devet posto na 12,2 milijarde dolara, u azijsko-pacifičkoj regiji za 14 posto na 6,6 milijarde dolara, dok su u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi pali dva posto na 9,5 milijardi dolara.