OPASNOST OD SUDARA

Kritična razina svemirskog otpada u orbiti

02.09.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Količina svemirskog otpada koji se nalazi u orbiti oko Zemlje dosegla je kritičnu razinu i sve više prijeti sigurnosti satelita i astronauta, navodi se u američkoj studiji objavljenoj u četvrtak

NASA mora prihvatiti novi strateški plan kako bi se suočila s rizikom koji predstavljaju potrošni dijelovi raketa, odbačeni sateliti i tisuće drugih komada otpada koji kruže u orbiti brzinom od gotovo 30 tisuća kilometara na sat, objavilo je Nacionalno istraživačko vijeće (NRC).

Količina otpada došla je do 'točke preokreta' zbog povećane mogućnosti sudara, što znači da bi svaki novi sudar u orbiti ostavio dodatni otpad koji bi još povećao opasnost od sudara, objavio je NRC, neprofitna akademska udruga koja pruža savjete glede znanstvenih pitanja.

Orbitalni otpad predstavlja opasnost za oko tisuću komercijalnih, civilnih i vojnih satelita koji kruže oko Zemlje. Riječ je o industriji koja je prošle godine ostvarila prihod od procjenjenih 168 milijarda dolara.

Prvi svemirski sudar dogodio se 2009. kad je aktivni komunikacijski satelit Iridium udario u stari ruski satelit 790 km iznad Sibira, čime su stvorene tisuće novih komada svemirskog otpada.

Američka mreža za praćenje svemirskog otpada u prosincu 2006. imala je katalogiziranih 9949 opasnih objekata u orbiti, a u srpnju 2011. popisano je 16,094 objekata.

Mreža prati objekte koji su veći od deset centimetara u promjeru.