Sigurnost i povjerenje

Krijete detektiva u sebi? Evo aplikacije kojom policiji možete dojaviti vidite li štogod sumnjivo

25.03.2019 u 13:09

Bionic
Reading

Aplikaciju 'MUP Sigurnost i povjerenje' razvila je tvrtka SPAN na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova. Svatko je može skinuti ovisno o tome koju vrstu pametnog telefona ima: Android, Windows ili iOS. Aplikacija za Appleove telefone bit će vidljiva kroz nekoliko dana.

Sve upute za korištenje aplikacije nalaze se u samoj aplikaciji. Stvar funkcionira na sljedeći način: osoba fotografira ili snimi neki događaj, poželjno s geografskim koordinatama i zapis aplikacijom pošalje na središnji portal MUP-a.

Uz fotografiju/snimku može se, ali i ne mora, poslati i tekst. Policijski službenici koji pregledavaju dostavljene fotografije i snimke mogu kontaktirati pošiljateljem, a interakcija je potpuno anonimna.

Pomoću ove aplikacije svatko može putem pametnog mobilnog telefona dojaviti razne događaje, čak i u situacijama kad možda iz sigurnosnih razloga nije u mogućnosti nazvati policiju i razgovarati na telefon.

Pomoću uključenih geografskih koordinata na pametnom telefonu te fotografiranjem okoline u kojoj se nalazi osoba kojoj je potrebna pomoć, bit će je brže i lakše pronaći.

Klikom do MUP-a

Do pomoći u samo tri koraka

Način slanja dojava je vrlo jednostavan, a sastoji se od svega nekoliko koraka:

1.) Osoba pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate.

2.) Nakon toga fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ukoliko želi, osoba može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja.

3.) Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi.