STILSKI PLIVAČI

Kretanje spermija prvi put snimljeno u 3D!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 10:51
  • Objavljeno 18.09.2012 u 10:51
spermići maternica oplodnja seks

spermići maternica oplodnja seks

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Američki znanstvenici javljaju da su po prvi put uspjeli u 3D tehnici zabilježiti kretanje spermija na njihovom putovanju do jajne stanice

Nova tehnologija snimanja, slična onoj koja se koristi u pametnim telefonima i digitalnim kamerama, trebala bi omogućiti kvalitetnije testiranje plodnosti muškaraca, kao i uvid u ponašanje drugih mikroorganizama, kažu stručnjaci.

Ljudsku spermu teško je proučavati jer je malena i vrlo brza čak i za mikroorganizme. Voditelj studije Aydogan Ozcan kaže da su se unatoč tome odlučili testirati svoju tehniku upravo na spermijima jer oni nedvojbeno spadaju u najvažnije mikroorganizme.

Ozcanov je tim u svojem istraživanju spermu postavio na silicijski senzor. Potom ju je osvijetlio crvenim i plavim LED svjetlom iz različitih smjerova. U eksperimentu je korišteno oko 24.000 stanica. Svaki je spermij bacao dvije različito obojene sjene koje je bilježio silicijski čip. Ovi podaci konačno su kombinirani pomoću računala kako bi se rekonstruirale krivudave putanje muških spolnih stanica.

Obični optički mikroskopi mogu pratiti tek vrlo ograničen broj spermija, dok se novom tehnikom istovremeno može snimati više od 1.500 njih, objasnio je Ozcan.

Prikupljeni podaci pokazali su da većina spermija slijedi putanju koja je manje-više pravocrtna. Međutim, neki plivaju kao po zavojnici (pogledajte video dolje). Postoje i spermiji, koje su znanstvenici nazvali hiperaktivnima, koji vrlo često mijenjaju putanju, tako da ponekad zaplivaju čak i u suprotnom smjeru.

Znanstvenici za sada ne znaju postoji li neka veza između zdravlja spermija i stila plivanja, međutim nova metoda snimanja trebala bi otvoriti mogućnost takvih istraživanja u budućnosti.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi