ISTRAŽIVANJE GFK

Konačno znamo kako se u Hrvatskoj koriste pametni telefoni

06.05.2015 u 16:17

Bionic
Reading

Gotovo 70 posto korisnika surfa na smartfonu više od 30 minuta dnevno, a među mlađima od 24 godine čak 91 posto, pokazalo je to novo istraživanje GfK

Hrvatski telekom je na današnjem susretu s novinarima objavio podosta zanimljivih podataka vezanih uz navike korisnika mobitela u Hrvatskoj. Rezultate istraživanja predstavili su Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma, Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike i Agron Kadiu, direktor Odjela za ponudu poslovnih usluga malim i srednjim korisnicima.

Rapaić je podsjetila kako je HT trenutno jedini u Hrvatskoj koji nudi surfanje mrežama 4G brzinom od 150 Mbit/s. HT-u je cilj postići pokrivenost mrežama 4G od 60 posto, a 92 posto 3G do kraja godine. Dodala je kako ju je napredak u povećanju broja korisnika pametnih telefona.

Brešković je istaknuo kako su tarife prilagođene svim korisnicima te kako su u većinu njih uključeni MAXTV To Go i Deezer. Nove brzine surfanja svim korisnicima su besplatno dostupne tijekom prva tri mjeseca.

Što se poslovnih korisnika tiče, naglasak je na sigurnosti, za što je zadužena aplikacija Lookout, rekao je Kadiu. Mogu koristiti HT-ovu uslugu Cloud Sotrage do jednog terabajta, a pojačane su im i usluge roaminga.


Naveli su kako je istraživanje koje je za potrebe HT-a proveo GfK pokazalo da više od polovine hrvatskih korisnika mobilnih usluga (55 posto) posjeduje pametni telefon, što je za gotovo 20 postotnih bodova više nego samo godinu dana ranije, a smartfonima su najskloniji mlađi, obrazovaniji korisnici, posebno studenti i učenici, kao i osobe s višim prihodima u kućanstvu.

Internet na mobilnom uređaju koriste gotovo svi vlasnici pametnih telefona (92 posto), a među njima gotovo 30 posto već je prešlo na 4G internet, koji je i do 10 puta brži od 3G interneta. Korisnicima internet na pametnom telefonu zadovoljava tri potrebe: omogućuje slobodu i efikasnost, osjećaj dijeljenja, povezanosti i pripadanja te nudi zabavu.

Pametne telefone najviše koristimo za društvene mreže i surfanje

Gotovo 70 posto korisnika surfa na smartfonu više od 30 minuta dnevno, a među mlađima od 24 godine čak 91 posto. Četiri petine ispitanika koristi internet i izvan kuće, pritom koristeći isključivo 3G/4G mobilni pristup ili kombinirajući mobilni pristup i fiksne pristupne točke.

Mobilni internet koristi se za četiri do pet usluga: najviše za društvene mreže i za surfanje internetom, više od 45 posto. Osim toga, 32 posto ga koristi za gledanje video zapisa i slušanje glazbe te slanje i primanje elektroničke pošte.

Društvene mreže, slušanje glazbe i gledanja videa karakteristike su korisnika pametnih telefona u svim regijama, ali postoje i razlike u korištenju pojedinih aplikacija.

Tako Zagrepčani nešto intenzivnije koriste svoje pametne telefone od korisnika po drugim regijama, u prosjeku i za više od pet različitih usluga. Češće od korisnika u drugim regijama koriste navigaciju, prate sport i financije. Stanovnici Sjeverne Hrvatske najčešće koriste navigaciju i čitaju vijesti.

U Istri i Primorju prate vremensku prognozu te koriste aplikacije za izlaske i zabavu te zdravlje i fitnes. Dalmatinci koriste najmanje aplikacija – između tri i četiri, najmanje su na društvenim mrežama, a i najmanje im treba vremenska prognoza i navigacija. Slavoncima najmanje trebaju aplikacije za zdravlje i fitnes.

Tinejdžeri su najaktivniji

Muškarci koriste u prosjeku jednu aplikaciju više nego žene. Žene više nego muškarci koriste aplikacije za zdravlje i fitnes, glazbu i vremensku prognozu. Muškarci preferiraju poslovne i financijske aplikacije, navigaciju i vodiče, a posebno sport, koji je šest puta popularniji kod muškaraca nego kod žena.

Prigodna infografika dodatno će vam pokazati neke od navika korisnika mobilnog pristupa internetu u Hrvatskoj.

Tinejdžeri su najčešće na društvenim mrežama i slušaju glazbu, stariji od 35 godina prednjače po uporabi poslovnih aplikacija i praćenju portala s vijestima, a stariji od 45 godina skloniji su financijskim aplikacijama, navigaciji i vremenskoj prognozi.

HT je početkom ove godine pokrenuo veliki investicijski ciklus u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. Investicije su prije svega usmjerene upravo u izgradnju infrastrukture za brzi internet. Planira se da će se do kraja godine ostvariti pokrivanje 60 posto populacije 4G pokretnom mrežom s brzinama do 150 Mbit/s.

Pročitajte i koji mobiteli u Hrvatskoj podržavaju 4G pristup mobilnim mrežama, a na ovom linku možete pročitati što nam sve omogućuje 4G pristup internetu.

Pogledajte kako je bilo na predstavljanju novih HT-ovih tarifa.