IGRA S VATROM

Komet veličine nosača zrakoplova uletio u Sunce

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 06:13
  • Objavljeno 23.01.2012 u 14:59
komet C/2011 N3  smrt

komet C/2011 N3 smrt

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

NASA-in satelit po prvi je put u srpnju 2011. snimio smrt kometa koji je ušao u Sunčevu atmosferu i ispario

Nakon što je objavljena na YouTubeu, snimka je postala pravi hit. Komet je pripadao skupini tzv. Kreutz sungrazera koja je sastavljena od preko tisuću nebeskih tijela. Promatranje ove klase kometa koji u perihelu prilaze vrlo blizu Suncu omogućio je okrugli zaslon na kamerama NASA-inih satelita Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) koji zaklanja Sunčev disk i stvara efekt sličan pomrčini.

Dosad je promatračnica SOHO uglavnom zabilježila raspadanje kometa na velikim udaljenostima od Sunca. Neki od njih zašli su iza zvijezde, a potom se nisu pojavili s druge strane.

Međutim, u novoj snimci astronomi su uspjeli pratiti posljednje trenutke sungrazera koji je isparavao i nestajao u Sunčevoj atmosferi. Promatranja bi trebala osigurati vrlo korisne informacije kako o kometima tako i o Suncu.

Prije nego što je potpuno ispario, C/2011 N3 se približio Suncu na samo 97.200 kilometara, što znači da je ušao u niži dio njegove korone. Na toj udaljenost na njegov je rep počelo djelovati magnetsko polje naše zvijezde. Ovo je također i prvi put da su znanstvenici uspjeli precizno odrediti masu kometa. Na temelju podataka promatračnice Solar Dynamics Observatory (SDO) izračunali su da je ona iznosila oko 60.000 metričkih tona – poput manjeg nosača zrakoplova. Kroz Sunčevu atmosferu C/2011 N3 se kretao brzinom od oko 600 kilometara u sekundi – toliko brzo da ga je SDO jedva pratio.

Jedan drugi komet, nazvan Lovejoy, u prosincu je uspio preživjeti bliski susret sa Suncem.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi