RECENZIJA

Koliko je dobar Samsung Galaxy Note10? Evo što smo zaključili nakon temeljitog isprobavanja

29.08.2019 u 07:32

Bionic
Reading

Samsung je ove godine po prvi put uveo varijaciju u Note seriju predstavivši dva uređaja različitih dijagonala ekrana od kojih smo, stjecajem okolnosti, dobili priliku isprobati onaj manji. Koliko je dobar Samsung Galaxy Note10 i čini li tih 0.3 inča veliku razliku?

Dugo smo vremena proveli čitajući o novom Samsung Galaxy Noteu10, no napokon je stiglo vrijeme da ga i sami isprobamo. Očarani premisom testiranja 'jačeg' Galaxy Notea 10+, sama ideja osvrta na nešto manji Note10 zvučala je kao korak prema nazad, s obzirom da barem na papiru 10+ ima očigledno bolje značajke. Nakon tjedan dana testiranja ovo mišljenje smo promijenili iz nekoliko vrlo važnih razloga.

Veličina je...bitna?

Za početak, Note10 za razliku od Notea10+ ima 6.3 inčni Super AMOLED ekran i težak je samo 168 grama, što je lakše od velikog broja drugih suvremenih uređaja. Kao i Note10+, Note10 dolazi sa digitalnom olovkom S Pen koja mu pruža karakteristične funkcije phableta. Makar se tako ne čini na prvi pogled, funkcionalnost ovog kompaktnog uređaja čak je bolja ako nemate velike ruke. Telefon je kompaktan, elegantan i relativno tanak.

Staklena konstrukcija poduprijeta metalnim okvirom također odaje dašak prestiža, premda telefon i dalje zbog minimalističkog dizajna više izgleda kao minijaturno računalo nego komad nakita (premda bi se i o tome možda dalo diskutirati u slučaju roze varijante koju smo iz prve ruke mogli isprobati).

  • +5
Samsung Galaxy Note10 primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Performanse

Gledano iz perspektive performansi, uređaj je super brz zahvaljujući 7-nanometarskom Exynosu 9825, procesoru kojeg koriste i ovogodišnji Galaxy S10 i njegov veći brat. Gledano iz perspektive performansi, uređaj radi brzo i glatko u igrama i programima. Zahvaljujući 8 GB memorije problema s multitaskingom nema, dok hrpi fotografija i programa akomodira interna memorija od velikodušnih 256 GB. Razlog zbog kojeg se Samsung odlučio 'razbacati' s gigabajtima dijelom leži u eliminaciji slota za proširivu memoriju, no uzevši u obzir da većina korisnika tako i onako hrpu podataka drži na Cloudu, slobodni prostor nikome ne bi trebao predstavljati problem. U ovo, naravno, ne ubrajamo power usere koji tako i onako mogu kupiti verziju sa 512 GB prostora.

S Pen

Iz perspektive čiste funkcionalnosti s ovogodišnjim Galaxyjem nismo imali skoro nikakvih problema. S Pen radi brzo i elegantno, pridruženi softver omogućava vrlo lake brze bilješke, a gestikulacijske komande daju više kontrole nad softverom. Prošlogodišnja primjena S Pena kao pomoćnog okidača za selfije je i dalje tu, a pridružila joj se i mogućnost črčkanja po licima prijatelja u proširenoj stvarnosti koja, iskreno, više služi kao zgodan trik nego razlog zbog kojeg bismo uređaj kupili.

Kamere

Kad smo već kod kamerica, valja naglasiti da Note10 dolazi sa skoro potpuno istim setom objektiva kao i Galaxy S10+ te se razlikje po softveru za kameru, značajkama snimanja videa pomoću funkcije Live Focus, kao i samo jednom frontalnom selfi kamericom od 10 megapiksela (za razliku od S10+ koji je došao sa dvije). S obzirom da smo imali prilku isprobati i Galaxy S10 i Note10, možemo reći da je iskustvo fotografiranja skoro isto, što više-manje znači da se radi o jednako izvrsnim uređajima.

Umjetna inteligencija koja popravlja kadar i pruža mogućnost uređivanja fotografije nakon snimanja zahtjeva minimalnu dozu talenta samog fotografa te u velikom broju slučajeva sliku dramatično popravlja. Bez da ulazimo u tehnikalije koje smo već komentirali u recenziji Galaxyja S10+, recimo samo da je cijelo iskustvo fotografiranja i snimanja videa jako dobro. Jedini prigovor imamo na Live Focus za video koji pri snimanju nasumično zamućuje i razbistrava pozadinu, što smo, uz malo podešavanja, mogli popraviti u naknadnom uređivanju videa.

  • +5
Samsung Galaxy Note10 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Funkcionalnost u svakodnevnom korištenju

Ono što nas je oduševilo je koliko je ovaj phablet učinkovit unatoč dijagonali ekrana. Očekivali smo da će manji prikaz otežati skiciranje i rad u aplikacijama, no ispostavilo se da je dovoljno kompaktan da ne smeta pri radu i dovoljno velik da u njega ne škiljimo kada ga malo odmaknemo od očiju. S Penova glavna funkcija, barem iz našeg iskustva, leži u programima gdje dodirno sučelje jednostavno nije dovoljno zato jer korisnik komande zakriva prstom kao i u softveru za slikanje.

Za 'pet zvjezdica' u toj kategoriji Samsung bi ipak trebao ubaciti i ekran od 120 Hz kako crte na ekranu ne bi zaostajale za potezima olovkom. Uvođenje ove značajke bi u drugu ruku dodatno opteretilo bateriju uređaja, što bi se onda manifestiralo kao kraći rok trajanja baterije. Što se punjenja tiče, jako nam je drago što je Samsung uz Note10 ubacio punjač od 25W uz koji se baterija od 3500 mAh od 0 do 50 posto kapaciteta napuni za oko pola sata. Što se izdržljivosti tiče tu također nemamo previše prigovora. Uređaj bez problema prije punjenja može pretrpjeti jedan dan intenzivnog multitaskinga.

Osjećaj korištenja i zaključak

Što se ergonomije tiče, nismo ostali oduševljeni pozicioniranjem svih tipki na lijevoj strani uređaja i to dijelom zato jer ih je strašno jednostavno slučajno pritisnuti, kao i činjenicom da smo kroz godine korištenje smartfona navikli na rasporede koji preferiraju obje strane telefona. Kad smo već kod stvari koje bi nekog mogle razočarati, valja naglasiti da je i ovogodišnji Note prvi u svojoj liniji koji ne dolazi sa 3.5 milimetarskim ulazom za slušalice. Uređaj s druge strane dolazi sa jako dobrim AKG-ovim USB-C slušalicama, tako da vjerujemo da situacija nije toliko katastrofalna kao što bi neki audiofili pretpostavili.

Uglavnom, zaključak nakon tjedan dana isprobavanja je relativno predvidiv. Samsung Galaxy Note10 je kompaktni i vrlo svestran uređaj lijepog dizajna koji, premda ne radi sve savršeno, veliku većinu toga radi bolje nego što smo očekivali. Ako ste ponosni vlasnik manjih ruku u njemu ćete vrlo vjerojatno još više uživati s obzirom da sve funkcije phableta pruža bez nužnog odlaska u kategoriju masivnih ekrana.

Samsung Galaxy Note10 tehničke specifikacije

  • Dimenzije: 151 puta 71.8 puta 7.9 mm
  • Ekran: Super AMOLED, 6,3 inča, rezolucija 1080 x 2280 piksela, omjer 19:9
  • Masa: 168 g
  • Kućište: Gorilla Glass 6, aluminijski okvir
  • Procesor: Exynos 9825
  • GPU: Mali-G76 MP12
  • Memorija: 256 GB (neproširivo), 8 GB RAM
  • Stražnja kamera: Širokokutni objektiv osjetljivosti 12 MP aperture f/2.2 do 2.4, ultra-širokokutni objektiv od 16 MP, aperture f/2.2 i telefoto objektiv osjetljivosti 12 MP, aperture f/2.1
  • Prednja kamera: Širokokutni objektiv osjetljivosti 10 MP, apertura f/2.2
  • Baterija: li-ion 3500 mAh, neizmjenjiva
  • Senzori i ostalo: čitač otiska prsta ispod ekrana, senzor za prepoznavanje lica
  • Operativni sustav: Android 9.0 Pie
  • Cijena: 7399 kuna
  • Ustupio: Samsung