CASSINIJEVO DJELO

Kod Saturna snimljen prizor od kojeg zastaje dah

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 16.12.2015 16:22
  • Objavljeno 16.12.2015 u 15:34
Mjeseci Enkelad i Tetis gotovo savršeno 'poziraju' za Cassini

Mjeseci Enkelad i Tetis gotovo savršeno 'poziraju' za Cassini

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

U orbiti oko Saturna se nalazi barem 150 mjeseca i sličnih tijela, od čega ih tek pedesetak ima službeno ime. Dva mjeseca, Enkelad i Tetis, u rujnu su se gotovo savršeno poklopili jedan ispred drugog 'poziravši' za NASA-inu letjelicu Cassini

Enkelad je manji na fotografiji, promjera nešto više od 500 kilometara, dok Tetis iza njega mjeri nešto preko 1.000 kilometara. NASA navodi da su tijela relativno slično udaljena od letjelice pa predstavljaju i prilično dobru procjenu veličina oba tijela.

Snimka je napravljena na udaljenosti od 2,1 milijun kilometara od Enkelada i 2,6 milijuna kilometara od Tetisa, a NASA je naziva 'kozmičkim pogotkom u sridu'.


Letjelica Cassini je nakon snimanja ove fotografije u listopadu prošla kroz ledeni mlaz koji svoj izvor ima na mjesecu Enkeladu, približivši se na svega pedesetak kilometara od površine tog tijela pri brzini višoj od 30 tisuća kilometara na sat. Ovim potezom se u svemirskoj agenciji nadaju kako su senzori uhvatili dovoljno informacija vezanih uz mogući život pod njegovom ledenom korom, u potencijalno toplim oceanima. Kako bi se to potvrdilo, za nekoliko dana, 19. prosinca, Cassini će napraviti još jedan i konačni prelet Enkelada kako bi izmjerila temperaturu tog tijela.

Cassini bi nakon toga trebao opet obići Saturn, ali i mjesec Titan. Letjelica bi se tijekom 2016. godine trebala smjestiti i između Saturnove atmosfere i prvog (unutrašnjeg) prstena plinovitog diva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!