'OSVETA' I AUTONOMIJA

Kinezi opet udaraju, ovoga puta žrtva je Samsung

29.09.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Kineske vlasti nastavljaju sa žestokom borbom u IT segmentu, a nakon što su se počeli rješavati Microsofta, Applea i Googlea, na red je stiglo i iznenađenje - Samsung. Za početak priče vlasti su odlučile kako službenici neće smjeti koristiti Samsungove uređaje, a navedeni razlozi su isti kao i prije - prijetnja nacionalnoj sigurnosti zbog špijunaže

Kina već neko vrijeme radi na povećanju autonomije u svijetu računalnih i mobilnih tehnologija, a stvari su postale aktivne ove godine - posebno s objavom Microsofta da više neće podržavati OS Windows XP. Vlasti su nakon toga izdale upozorenje da Windows 8 'ta zapadnjačka kompanija iskorištava na štetu građana te da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti', a tamošnje vlasti upale su i u nekoliko Microsoftovih ureda. Nedugo nakon toga blokiran je strani sigurnosni softver, a opet u cilju 'povećanja sigurnosti Kine'.

Kineski CCTV igrao je veliku ulogu u podizanju razine paranoje, a izostavljen nije bio ni Apple. Malo tko je vjerovao da će na listu za odstrel doći i južnokorejski div Samsung, no i to je dodano u računicu, kako bi se potaknuli domaći proizvođači.


Tajni nema - Kina sprema vlastiti operativni sustav za računala i mobitele koji bi svjetlo dana trebao ugledati prije isteka godine. Proizvođače mobilnih uređaja i računala već imaju, nedostaje samo softverska komponenta koja bi ih povezivala pa se utoliko svi ovi potezi čine 'logičnima'. Neki analitičari pak smatraju kako je barem dio poteza 'osvetničke' naravi, posebno nakon što su američke vlasti u više navrata onemogućile kineskom divu Huaweiju značajniji prodor na tržište SAD-a - zbog istog aspekta - straha od špijunaže.

Kineski brzorastući div Xiaomi također je u sličnoj navali na strana tržišta, no u Tajvanu su pokrenuli istragu oko tvrdnji da njihovi uređaji predstavljaju sigurnosnu prijetnju. U tom smislu u petlju paranoje nisu više uključene samo zapadne zemlje, a hoće li ijedna istraga različitih vlada polučiti pozitivne rezultate, tek treba vidjeti.