POZDRAV 'STRANCIMA'

Kina se ostavlja svega - radi vlastiti OS

30.08.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Kina je ranije procijenila kako Microsoftov operativni sustav nove generacije predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Što namjeravaju učiniti za popunjavanje 'rupe' u računalima? Napraviti vlastiti OS - koji bi po informacijama koje kolaju mrežom svih mreža mogao biti spreman već ove godine

Već neko vrijeme traju loši odnosi Kine s inozemnim kompanijama iz IT industrije, a izuzetak nije ni Microsoft. U toj zemlji je mnoštvo računala opremljeno Windows XP sustavom za kojeg više nema podrške, a prelazak na novi se odbija - jer se na njega gleda kao na potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Istovremeno, Kina je zaključila kako im smeta strani sigurnosni softver, ali i Appleov iPhone. Kad je riječ o mobilnim uređajima, ova zemlja ima hrpu proizvođača koji počinju zauzimati i strana tržišta, a što se tiče operativnih sustava za računala, čini se kako spremaju vlastito rješenje. Zapravo, ako je za vjerovati podatku da će novi sustav biti predstavljen u listopadu - to znači da se na njemu radilo već duže vremena.


Novinska agencija Xinhua izvještava kako se vlastitim rješenjem Kina nastoji ograditi od Microsofta, Googlea i Applea, a čime će se povećati neovisnost i sigurnost cijele zemlje. Prema izvještaju Kina sprema ne samo OS za stolna računala i prijenosnike, već i verziju namijenjenu tablet računalima i mobilnim uređajima, koja bi se trebala otkriti nešto kasnije.

Stvari su otišle toliko daleko da su kineske vlasti nedavno upale u više Microsoftovih ureda, zbog 'službene istrage'. Zbog industrijske špijunaže je nedavno u SAD-u optuženo pet kineskih vojnih časnika, a po svemu sudeći je ovo tek dio prepucavanja koja se odvijaju zbog prevlasti u IT svijetu.