rešetanje pred kongresom

Kako su se uvrede našle na iPhoneu i druga suluda pitanja koja su političari pitali šefa Googlea

12.12.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije Google, morao je pred američkim kongresom odgovarati na niz pitanja; neka od njih nisu imala veze s pameću

Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije Google, preživio je pravu baražnu vatru koju su na njega svojim pitanjima ispucali članovi američkog Kongresa. U moru pitanja na koja je morao odgovoriti našla su se i neka toliko blesava da je teško povjerovati da ih može izgovoriti ugledni narodni zastupnik jedne tako velike zemlje kao što je Amerika.

  • +2
Sundar Pichai Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zoe Lofgren, republikanska zastupnica iz kalifornijskog okruga San Jose, tražila je da joj šef kompanije objasni na koji način Google razvrstava rezultate pretraživanja određenih pojmova. Sve je potkrijepila i primjerom, a njeno pitanje odnosilo se na predsjednika Donalda Trumpa:

'Manipuliranje rezultatima pretraživanja... Mislim da je važno razgovarati o tome kako se istražuje. Eto, ako izguglate riječ 'idiot,' među slikama će se pojaviti ona Donalda Trumpa. Meni se to dogodilo', rekla je kongresnica i izazvala salvu smijeha.

Zašto se uz moju sliku na unukinom iPhoneu pojavljuju proste riječi?

Republikanac Steve King iz Iowe postavio je pak pitanje na koje mu šef Googlea nikako nije mogao odgovoriti. Naime, King je rekao kako se uoči njegovog reizbora izbora njegova sedmogodišnja unuka igrala s mobitelom na kojem se pojavila njegova fotografija, praćena nekim, ne baš biranim riječima.

'Neću ni reći pred ovim domom što je sve pisalo oko fotografije njenog djeda', potužio se King i podigao u zrak Appleov telefon, zapitavši:

'Kako se to moglo naći na telefonu sedmogodišnjeg djeteta koje je na njemu igralo igrice?'

'Kongresnilče, iPhone proizvodi druga trvrtka', odgovorio mu je šef Googlea.

Ako Hilary Clinton djeci ne pije krv, zašto se onda to vidi na YouTubeu?

Najčudniju seriju pitanja postavio je ipak demokrat Jamie Raskin koji je iz primjerka Washington Posta citirao dijelove iz izvještaja o konspirativnoj teoriji s YouTubea koja je tvrdila da Hillary Clinton djeci pije krv.

Tu takozvanu Frazzledrip konspirativnu teoriju internetom su početkom godine širili ultradesničari, nakon čega je YouTube izbrisao većinu video klipova. Postovi novinari u svom su članku naveli kako su deseci videa u kojima se razglaba o krvoločnim navikama bivše demokratske kandidatkinje za predsjednicu Amerike ostali na stranici te da su pogledani više milijuna puta.

Objašnjenje zašto YouTube nije povukao prizore gospođe Clinton koja se krvavih usta naslađuje dječjim zalogajem bio je da u kompaniji nemaju običaj uklanjati dezinformacije sa stranice, ali da će svakako ukloniti sve nasilne prizore i govore mržnje.

Ispitivanje pred kongresom se nastavlja, a javnost se veseli novim vijestima.