NIJE TEŠKO

Kako sačuvati USB

30.07.2013 u 11:49

Bionic
Reading

USB memorija izuzetno je praktična zbog kapaciteta i veličine, ali može biti i izvor ozbiljne glavobolje kad odbije surađivati. Stoga, kako biste izbjegli 'glavobolju', obratite pozornost na nekoliko stvari

Diskete i CD-i odavno su postali premali i nespretni za svakodnevnu uporabu i prenošenje podataka. Zamijenila ih je USB memorija koja ne samo da ima veći kapacitet već i dulji životni vijek.

No iako je USB sigurniji i postojaniji od diskete ili CD-a, to ne znači da se i on ne može pokvariti odnosno uništiti podatke koji su na njemu pohranjeni.

Iako se životni vijek USB-a razlikuje od proizvođača do proizvođača i uvelike ovisi o načinu korištenja i pohranjivanja, većina podržava između tri i pet tisuća ciklusa pisanja i brisanja.

Životni vijek USB-a može se znatno skratiti nepažljivim rukovanjem i nepoštivanjem osnovnih pravila o korištenju USB-a. Kako biste izbjegli korumpirane dokumente i kvarove na USB-u, Lifehacker je podsjetio na nekoliko jednostavnih pravila za suživot s USB-om.

Strpljen - spašen

Većini je korisnika prava tlaka svaki put 'izbacivati' USB pomoću programa, pričekati nekoliko sekundi da program završi rad i potom izvaditi USB iz računala.

No upravo je nestrpljivost glavni razlog za korumpirane datoteke, greške na USB-u, a u ekstremnim slučajevima i probleme s računalom.

USB-i postaju korumpirani zbog nečeg što se zove 'memorija pisanja'. Umjesto da operativni sustav svaku promjenu na USB-u istog trenutka bilježi, on ih sprema u privremenu memoriju i kad se on ispuni, 'prazni' je unošenjem svih promjena.

Kad odaberete opciju za 'izbacivanje' USB-a, doslovce upozoravate operativni sustav da ćete ukloniti USB i omogućavate mu da upiše sve promjene koje nije i završi rad na USB-u.

Ako uklonite USB bez upozorenja, a neposredno prije toga radili ste na dokumentu smještenom na USB može doći do korumpiranja dokumenta i gubitka svih promjena.

U nekim slučajevima, USB postaje nečitljiv za sva računala osim tog na kojem je posljednji put radio. No u većini slučajeva postat će nečitljiv i teško da ćete spasiti i jedan podatak koji ste imali pohranjen na njemu.

Zato, malo strpljenja i nemojte isključivati USB prije no što 'upozorite' operativni sustav da ćete to učiniti.

Pazite na datotečne sustave

Sama riječ 'datotečni sustav' zvuči izuzetno komplicirano, no zapravo se radi o sustavu koji diktira na koji će način datoteke i dokumenti biti pohranjeni na bilo koji tvrdi ili flash disk.

Ako svoj USB koristite samo na računalima jednog operativnog sustava (samo Windows ili Mac OS ili Linux), prilikom formatiranja svog USB-a odaberite sustav kompatibilan s tim operativnim sustavom.

Za Windowse je to još uvijek NTFS, Mac koristi HFS+, kod Linuxa postoji nekoliko opcija, a najčešće se koristi ext4.

Ali ako USB namjeravate koristiti na različitim računalima na kojima su različite verzije i različiti operativni sustavi, preporuka je koristiti sustave FAT32 ili NTFS koji su najrašireniji.

Posljednjih godina pojavili su se i neki drugi formati poput exFAT-a i ZFS-a, no oni se još uvijek koriste u manjem postotku i zahtijevaju dodatno konfiguriranje prije korištenja.

Zlata vrijedna rezerva

Bez obzira koristite li USB memoriju samo kako biste s nekim podijelili svoje fotografije s ljetovanja ili ih odnijeli na razvijanje u foto-studio, uvijek napravite rezervnu kopiju podataka koje pohranjujete na USB.

Rezervnu kopiju možete ostaviti na računalu, poslati si na e-mail, pohraniti u oblaku ili na rezervni tvrdi disk. Izbor je u potpunosti prepušten vama.

No mnogo je jednostavnije u trenucima kada USB memorija odbija poslušnost, posegnuti za rezervnom kopijom nego gubiti sate pokušavajući vratiti USB u život i spasiti dokumente.

Stručnjaci za sigurnost ponavljaju kako bi važne dokumente trebalo imati pohranjeno na dva odvojena mjesta kako bi u slučaju havarije (požar, poplava, krađa...) ipak mogli pristupiti podacima koji su vam najvažniji.