PODCAST DIJALOG

Logopetkinje na djelu: DijaLOG i razgovori koji mijenjaju perspektivu

21.01.2024 u 18:13

Bionic
Reading

'Život nakon moždanog udara', 'Kako razgovarati s djecom o smrti', 'Kako ispravno priopćiti dijagnozu' samo su neke od tema kojima se bavi DijaLOG, prvi hrvatski logopedski podcast. Pokrenule su ga 2022. logopetkinje Angela Peršun, Tamara Vlahović, Laura Marinović i Ines Perović, u želji da prošire svijest o logopediji kao znanstvenoj grani i struci. U razgovoru za tportal otkrile su povodom prvog rođendana podcasta kako su došle na tu ideju, kako biraju teme i goste te kako su, unatoč izazovima u struci, uspjele izgraditi zajednicu vjernih slušatelja u Hrvatskoj, ali i izvan granica Lijepe Naše

Danas s diplomom u rukama, mlade logopetkinje pokrenule su podcast DijaLOG 2022. godine kao apsolventice. Nakon aktivnosti u studentskoj udruzi Logomotiva i rukovođenja u nekoliko projekata, htjele su, kažu nam, pokrenuti novi, samostalni projekt.

'Imale smo razne ideje o ciljevima projekta, o publici kojoj želimo približiti logopediju i o tome koji bi medij bio najprikladniji za naš novi pothvat. Nakon nekog vremena mozganja, Laura je tijekom ispitnih rokova izjavila: 'Ajmo pokrenuti podcast!' Ideja je neko vrijeme odjekivala s obzirom na to da smo sve bile duboko glavom u skriptama, ali ubrzo smo uvidjele njenu vrijednost i tako smo pokrenule DijaLOG.

Potaknute željom za popularizacijom logopedije kao znanosti i struke, ovaj smo podcast pokrenule i iz vlastite želje za proširivanjem znanja. Odabirom podcasta, kao medija kojim bismo predstavile opsežnost logopedske struke, bile smo sigurne da možemo doprijeti i do šire javnosti', kažu nam naše sugovornice Angela Peršun, Tamara Vlahović, Laura Marinović i Ines Perović.

Podcast je dostupan na svim većim streaming platformama poput Soundclouda, Spotifya, Apple Podcasts i Deezera.

Osobne priče različitih gostiju

Cilj je, kažu logopetkinje, da u svakoj sezoni obuhvate što više područja logopedije iz različitih perspektiva, točnije kroz osobne priče gostiju. Krenule su stoga od inicijalnih tema i gostiju koje su zamislile; većinom su to bili profesori s fakulteta, bliski suradnici ili predavači, ali i asistenti na njihovu fakultetu.

'Ponekad se dogodi da za određenu temu koju želimo predstaviti odmah imamo na umu idealnog gosta za to, a katkad pojedinu temu oblikujemo oko određenog gosta za kojeg želimo da sudjeluje u podcastu. Mnogi su naši gosti primarno iz logopedske struke, ali dolaze i iz suradničkih struka, poput psihologije, fonijatrije i medicine, ili su, primjerice, bivši polaznici logopedske terapije. U novoj sezoni predstavili smo rubriku 'Logopedija izvan okvira', u kojoj ističemo suradnju i povezanost logopedije s nesrodnim strukama, želeći pritom istaknuti širinu i svestranost logopedije', kažu naše sugovornice.

A da takav projekt ima vrijednost, a i svoju publiku, dokazuje to što je DijaLOG slušan ne samo u Hrvatskoj i okolnim zemljama, već i u SAD-u i Njemačkoj, uz pratitelje na Instagramu i Facebooku.

'Naš najdraži i najbolji pokazatelj da već imamo bazu fanova slatke su poruke koje nerijetko dobivamo u inbox na društvenim mrežama. Primjerice, posebno nas je obradovalo kada nas je nedavno studentica logopedije upitala može li citirati jednu epizodu podcasta u svom seminaru.

Ovo nam je pokazatelj da imamo stalne slušatelje i, usudimo se reći, obožavatelje. Zasad nemamo plan koliko ćemo sezona i epizoda napraviti. Bitno nam je da uživamo u onome što radimo i sve dok je prisutan taj osjećaj euforije i zadovoljstva te dok smo potaknute intrinzičnom motivacijom, bit će i DijaLOG-a', kažu naše sugovornice.

DijaLOG: Iskustva logopeda, ali i korisnika logopedske terapije

'Mnogi naši gosti pričaju o logopedskom iskustvu rada s klijentima, ali često dijele i svoje životne priče. To je osobito dirljivo kada je gost trenutni ili bivši korisnik logopedske terapije. Na taj se način naši slušatelji mogu lakše poistovjetiti sa životnom pričom osobe i bolje razumjeti što znači prolaziti kroz život kao osoba s teškoćom i/ili invaliditetom. Ne možemo sa sigurnošću reći koje teme najviše intrigiraju publiku, ali možemo zaključiti da je životna priča osobe s teškoćom, koja još uvijek pripada marginaliziranim društvenim skupinama, ona koja najviše potakne osobu na razmišljanje i ostavi upečatljiv dojam.

Najslušanije su one epizode u kojima su sudjelovala ili jako poznata lica iz područja logopedije ili netko od polaznika logopedske terapije. Treba istaknuti epizodu s našom asistenticom, dr. sc. Dorom Knežević, koja je pobliže predstavila dječju govornu apraksiju, te epizodu u kojoj je bivša polaznica logopedske terapije iznosila svoje iskustvo govorne terapije iz perspektive transrodne osobe.'

U svaku sezonu vole, kažu, uvesti neki novitet pa su tako od objave prve sezone uveli 'trijaloge' i ranije spomenutu rubriku 'Logopedija izvan okvira'. Cilj im je, otkrivaju nam logopetkinje, da u budućnosti predstavljaju nove pristupe u epizodama te da začine sadržaj i zadrže dinamičnost.

'Nedavno smo proslavili prvi rođendan DijaLOG-a te je tom prigodom dizajniran merch podcasta. Osim toga, trenutno nam je prioritet raditi na obogaćivanju sadržaja epizoda uključujući zanimljive goste i teme, uz aktivno proširivanje utjecaja na društvenim mrežama. Potaknute time, prije koji dan otvorile smo profil podcasta na TikToku.

Trenutno smo pri kraju s objavljivanjem treće sezone pa već lagano pripremamo i četvrtu. Imamo nekoliko ideja za teme i goste u novoj sezoni, ali u radu primarno volimo biti fokusirane na ono što se trenutno događa i što je pred nama. Za sve ostale projekte, ideje i sezone vidjet ćemo što će nam donijeti budućnost', kažu djevojke.

Kroničan manjak logopeda u Hrvatskoj

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), logopedija je još uvijek jedno od najtraženijih zanimanja na području cijele države, točnije deficitarno zanimanje. Usto je studij logopedije već godinama najtraženiji prilikom upisa na fakultet, podsjećaju naše sugovornice.

'Unatoč otvaranju novog studija logopedije u Rijeci, potreba za logopedima u Hrvatskoj još uvijek je na visokoj razini. Iako je ta ideja još uvijek pomalo utopijska, svaka osnovna škola i dječji vrtić u Hrvatskoj trebali bi imati logopeda kao člana tima stručnih suradnika. Pritom se referiramo samo na odgojno-obrazovni sustav, ne uključujući socijalni i zdravstveni.

Ono što se često vezuje uz logopede jest da oni isključivo rade s djecom, međutim logopedi u svojoj struci rade i s populacijom odrasle i starije dobi. To je populacija koja je zahvaćena primarno radom u zdravstvenom sustavu, no sudeći po trenutnim listama čekanja u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, logopeda nema dovoljno ni u tom sustavu', upozoravaju logopetkinje.

Kao jedan od najvećih trenutnih problema struke navode pitanje kako pružiti terapijske usluge svima kojima su potrebne zbog očitog nedovoljnog broja logopeda, uz čekanje na dobivanje dijagnoze i/ili terapije, što može dovesti do propuštanja kritičnog perioda u razvoju djece s jezično-govornim ili komunikacijskim poremećajima.

'Potreba za logopedima već je nekoliko godina izrazito velika, ali nažalost ne postoji dovoljan broj stručnjaka, kao ni dovoljno otvorenih natječaja za posao. Tu bismo svakako istaknule nepostojanje zakona o logopedskoj djelatnosti, što ponekad komplicira i otežava situaciju. Ipak, vjerujemo da težimo tome da jednog dana ostvarimo jednake mogućnosti za pristup logopedskim uslugama na području cijele države, s velikim naglaskom na obuhvaćanje ruralnih područja države, u kojima je znatan nedostatak logopeda', zaključuju naše sugovornice.

A tko su Angela, Tamara, Laura i Ines u DijaLOG-u i iza njega?

Angela je, kaže, zadužena 'za sve što ima veze sa zvukom' - uređuje epizode, slaže zvučne efekte i trudi se potaknuti ljude da poslušaju iduću epizodu. Inače radi kao logopetkinja u osnovnoj školi s grupom djece, kojoj pomaže izaći na kraj sa školskim gradivom. 'Slobodno vrijeme najradije provodim uz dobru glazbu s dobrim prijateljima - plešući na koncertima vikendom ili trenirajući kroz tjedan u plesnom studiju Hip Hop House', kaže nam Angela.

Nakon što je diplomirala s ostalim kolegicama s podcasta, Tamara je upala u fazu 'traženja sebe'. Ali - tko nije? Njezina uloga u DijaLOG-u zapravo je vizualni identitet projekta, od društvenih mreža do mercha. 'Često sam prikovana uz laptop ili mobitel dok smišljam novi sadržaj ili binge-watcham serije, a nedavno sam se ubacila i u vode UX dizajna, tako da provodim puno vremena uz ekran. Volim dobru glazbu, koncerte i amaterski otići na pokoji kviz, na kojem ganjam nagradu za predzadnje mjesto', kaže Tamara.

Laura je voditeljica podcasta, a kaže da je poznata po tome 'što joj mozak neprestano radi pa započinje sljedeću misao prije nego što završi prethodnu'. 'To je, složit ćete se, dosta nezgodno kada morate voditi razgovor u epizodi, ali se pokazalo iznimno korisnim za pokretanje različitih projekata. Trenutno radim na razvoju digitalnih alata za osobe s teškoćama pri čitanju s ekipom iz Omolaba i imam tu sreću da radim fully remote, što mi je jako bitno jer volim putovati! Kada ne šarmiram goste slatkorječivim pozivima u DijaLOG, onda plešem tango, heklam i/ili gledam 'Sopranose'', kaže nam Laura.

Za komunikaciju s medijima zadužena je Ines, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Nakon završetka fakulteta odlučila je istražiti područje struke u inozemstvu, tako da se trenutno priprema za stručnu praksu koju će obavljati u Stockholmu. 'U slobodno vrijeme editiram epizode za podcast, vježbam jogu i trošim ušteđevinu na ulaznice za koncerte', kaže Ines.