SLUČAJ MEDINA

Kako je djevojčica iz BiH probudila ono najgore u ljudima

19.04.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Bosansku tinejdžericu koja je osobni dnevnik zamijenila videom na YouTubeu jedva je dočekala horda internetskih trolova

Dvanaestogodišnja Medina iz Bosne i Hercegovine privukla je pozornost velikog broja korisnika YouTubea u regiji video zapisom Ostavio me dečko.

Verzija koju smo pronašli na profilu koji nosi njeno ime i prezime zabilježio je dosad više od deset tisuća pregledavanja, a na YouTubeu se mogu naći i tvrdnje kako je izvorna objava prikupila (malo vjerojatnih) 600 tisuća pregleda prije nego što je bila uklonjena. Reakcije su se brzinom šumskog požara proširile po Facebooku, Twitteru...

Sam video ne izlazi iz okvira očekivanih za tinejdžersku dramu. U nešto manje od deset minuta Medina je podijelila bol dječjeg srca svog zbog toga što ju je vršnjak (?) Sandi ostavio nakon veze koja nije bila 'ni duga, niti kratka'. Usput je prepričala i prošlu romansu, i dogodovštine s dečkima iz 6. c... 

U jednom trenutku pita gledatelje sviđa li im se ovako našminkana i obećala kako će uvijek biti našminkana ako im se sviđa, a pred kraj poziva gledatelje na lajkanje videa te traži prijedloge o čemu bi mogla pričati jer, kako navodi, 'voli da priča'. 

Stoga možemo pretpostaviti kako je htjela ne samo olakšati dušu već i biti poput niza regionalno popularnih mladih youtubera, rock zvijezda digitalnog doba.

Tužno... 

No, vjerojatno nije očekivala kako će njen video izazvati toliko ostrašćenih reakcija na YouTubeu.  Iako je prisutan nemali broj poruka podrške - bilo u komentarima, bilo u obliku zasebnih video zapisa - ispovijest male Medine jedva je dočekao neugodno velik broj internetskih trolova.

Nećemo ponavljati što su joj sve poručili.

Neki su iskoristili nastalu gužvu za vlastitu promociju, ponekad čak i drugih maloljetnika (da, da, ima i takvih), pa tako ima i onih koji su na brzinu počeli dizati lažne službene profile na Facebooku u Medinino ime.

Pojavile su se i optužbe kako iza naknadnog širenja Medininog videa stoji drugi mladi youtuber, stanoviti Amar Tanović TerAAA, koji ga je navodno zlorabio kako bi prikupio pretplatnike za vlastiti kanal i zaradio na pregledima.

Pojedini mediji u regiji prozivaju YouTube zbog toga što omogućuje i dozvoljava ovakvo dijeljenje tinejdžerske intime s internetskom javnošću.

Taj prigovor dijelom stoji, iako je teško zamisliti kako bi tromi mastodont poput YouTubea mogao na vrijeme primijetiti i pravodobno reagirati kad ga koristi na milijune maloljetnika s kamerama i pristupom internetu. Mogao bi potpuno zabraniti pristup maloljetnicima, ali svi znamo kako to ide kad tinejdžerima nešto zabranite...

Nema svrhe moralizirati

Čini nam se uzaludnim moralizirati oko toga što jedna djevojčica u nježnim godinama ima potrebu na ovakav način skrenuti pozornost na sebe. Digitalna revolucija pomakla je i zamutila brojne granice poželjnog i dopuštenog. Privatnost i intima nisu bile iznimke. Generacija koja stasa uz tu revoluciju postavit će vlastita pravila, svidjelo se nama starijima to ili ne, jer to za sebe čini svaka.  

Veći je problem to što Medini, čini se, nitko nije objasnio što znači objaviti video intimnog sadržaja na YouTubeu te rizike kojima se izlaže i posljedice koje može očekivati - po nju osobno, po osobe koje spominje i druge bliske joj ljude.

Tko je zakazao?

Dok je anonimnosti na internetu - ponekad i bez nje - bit će i ljudi koji će svoje frustracije i komplekse iskaljivati na drugima, pa i na maloljetnicima. Dužnost je prvenstveno roditelja, a zatim i obrazovnog sustava, upozoriti djecu kako web nije bajkovito mjesto gdje su svi fini, pristojni i puni razumijevanja.

Ogroman je to izazov, ali nema ga tko drugi preuzeti osim njih kad su djeca te dobi u pitanju. Možda je netko od njih to i pokušao. U tom slučaju Medina nije dovoljno ozbiljno shvatila lekciju i sad uči na vlastitoj koži. Suosjećamo i s njom i s njenim roditeljima jer vjerujemo kako im nije lako.

To, naravno, ne odrješuje odgovornosti sve nas ostale, kao članove YouTube i šire internetske zajednice. Naše reakcije, naše djelovanje također su važni.