DRUGA STRANA ZABAVE

Dijete želi svoj Youtube kanal? Evo kako ga zaštititi

26.02.2017 u 08:47

Bionic
Reading

Novi naraštaji školaraca odrastaju uz internet i on je poput velikog prozora u svijet koji nudi puno, ali i krije razne opasnosti. Dok klinci u svemu tome vide nove mogućnosti i dobru zabavu, roditelji su često preplašeni jer djeca znaju više od njih. Youtube je samo jedan od zabavnih sadržaja na internetu koje djeca obožavaju i evo što morate znati ako požele imati vlastiti kanal

Nedavno istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pokazalo je da čak 8% djece u dobi od 11 do 18 godina nakon započinjanja komunikacije s nepoznatom osobom putem društvene mreže otišlo na susret s tom osobom, što nosi velik rizik. I zato je razumljivo da se roditelji boje koliko je primjerice riskantno dozvoliti djetetu da ima svoj kanal na popularnom Youtubeu.

Nemojte braniti! Radije postavite pravila i doznajte sve što možete

Psihologinja Tea Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba kaže kako zabranom online aktivnosti djeci uskraćujemo vrijedne prilike za učenje, a i sami znate da to nikada ne može biti dobro dugotrajno rješenje.

'Internet je nezaobilazna činjenica njihovog odrastanja, a snalaženje u virtualnom prostoru jedna od važnih vještina koje će im biti potrebne u budućnosti. Jednako kao što djeci ne zabranjujemo izlazak na ulicu nego ih podučavamo kako ostati sigurnima u prometu, važno je djecu podučiti i online sigurnosti', kaže Brezinšćak.

Dodaje da pravila korištenja zahtijevaju starost od najmanje 13 godina, što roditeljima može biti jedna od smjernica. Ipak, od dobne granice važnije je da dijete pokazuje primjereno razumijevanje mogućih opasnosti i zna kako se zaštititi. I tu je najvažnija uloga roditelja.

Niste li vični modernim tehnologijama, stručnjaci savjetuju da za pomoć i informacije pitate vlastito dijete. To je prilika za povezivanje i druženje, a i dijete će biti ponosno što vam može pomoći. Zatim postavite jasna pravila o korištenju Youtubea. Zapravo, sva pravila o zaštiti osobnih podataka, neprimjerenih načina komunikacije ili sličnih objava s djetetove strane vrijede za Youtube kao i za druge društvene mreže i komunikaciju s drugima općenito.

Objava sadržaja koje smo sami kreirali pripada u skupinu rizičnijih online aktivnosti jer informacije o nama čini dostupnima velikom broju ljudi i otvara mogućnost njihove komunikacije s nama. Na taj način djeca mogu biti izložena napadima vršnjaka, ali i neprimjerenim postupcima od strane odraslih, među kojima nas često najviše brinu oni koji namamljuju djecu kako bi ih iskoristili u seksualne svrhe.

'Kod razgovora s djetetom važno je ne upasti u zamku podrazumijevanja jer primjerice mnoga djeca znaju da ne smiju objavljivati osobne informacije, no zapravo nisu svjesni što sve pripada u tu kategoriju. Na samom početku važno je da roditelji s djecom istraže i prilagode sigurnosne postavke te da u određenoj mjeri prate njihove aktivnosti, a s vremenom djeci možemo omogućiti više slobode. Važno je da djeca od nas dobiju poruku da nam je stalo do toga da ih razumijemo, da nam je važno da budu sigurni i da smo spremni zajedno pronaći način kako to postići', naglašava psihologinja Brezinšćak.

Važno je da djetetu naglasite kako je zabava na internetu samo jedna od razbribriga kojima se mogu zabavljati i zato ćete ograničiti vrijeme korištenja. Kada čovjek nešto voli, vrijeme brzo leti, ali im treba reći da zato postoji vaša uloga roditelja i da se vi brinete o onome što njima niti ne pada na pamet.

Osnovna pravila koja svi moraju znati - i poštivati!

1. Ne objavljujte svoje prave podatke. To vrijedi čak i za ime škole koju pohađate, razred u koji idete ili drugu djecu s kojom ste online povezani. Ako možete kod snimanja video sadržaja izbjegavajte objavljivati lice.

2. Recite djetetu je uvijek bolje pričekati s raspravama i objavama kada su ljuti ili uznemireni jer mogu nanijeti štetu sebi i drugima.

3. Posljednji savjet glasi: 'Ne objavljuj ništa što ne bi volio da vide tvoji roditelji, nastavnici, vršnjaci ili nepoznate osobe'.

Što učiniti da bi dijete bilo sigurnije na Youtubeu

Ako ga nemate, otvorite zajednički Google račun tako da možete pratiti koje videe djeca gledaju ili postavljaju te što dijele s drugima.  

Safety Mode ili Sigurnosni mod je roditeljska kontrola pomoću koje ćete ograničiti prikazivanje videa s potencijalno nepoželjnim sadržajem. Tako se također ne bi trebali prikazivati niti sadržaji koje su drugi označili nepoželjnim ili primjerenim samo za odrasle. Na dnu stranice kliknite na gumb Ograničeni način rada, uključite ga pa zaključajte.  

Dijete pretplatite na njihove omiljene kanale jer ćete dobiti obavijest kad je na njima postavljen novi video i znati što gleda.

Uključite i zabranu komentiranja ispod djetetovih videa jer ćete tako spriječiti uvredljive komentare. To možete učiniti u Naprednim postavkama gdje trebate ukloniti kvačicu kod postavke Dopusti komentare.