BESTEŽINSKO STANJE

Kako astronauti peru kosu u svemiru?

19.07.2013 u 11:20

Bionic
Reading

U bestežinskom stanju neke svakodnevne aktivnosti, poput pranja ruku ili nužde, koje na Zemlji uzimamo zdravo za gotovo i obavljamo s lakoćom, postaju pravi poduhvati

NASA-ina astronautica Karen Nyberg, koja na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) živi zajedno s još pet kolega, nedavno je snimila i na YouTubeu objavila video zapis u kojem pokazuje što sve mora učiniti kako bi joj kosa bila čista.

'Mnogi su me ljudi pitali kako perem kosu u svemiru pa sam pomislila: Pokazat ću vam kako', kaže na snimci astronautica dok joj duga kosa lebdi na sve strane.

Na ISS-u ne postoje tuševi, a čak i kada bi postojali voda ne bi padala prema dolje, kao na Zemlji već bi se raspršila unaokolo.

Prema Nyberg za pranje kose u bestežinskom stanju obavezno treba imati nekoliko pomagala: mali spremnik tople vode, bocu šampona koji se ne ispire, ručnik i češalj.

'Ja volim početi s utrljavanjem tople vode na tjeme. Imam ogledalo pa gledam što radim', kaže Nyberg i dodaje: 'Ponekad vam voda odleti pa nastojite uhvatiti koliko možete. Potom povlačim vodu do vrhova kose.'

Nakon vode Nyberg istu proceduru ponavlja sa šamponom, a ponekad koristi češalj i ručnik kako bi ga potjerala od tjemena do krajeva kose. Budući da kosu ne može isprati pod tekućom vodom, nečistoće skuplja ručnikom. Konačno dodaje još malo vode iako je šampon napravljen tako da ga ne treba ispirati te kosu pročešljava i ostavlja je da se osuši u zraku.