INVESTICIJE

Kakav niz: Francuska je dobila petog startup jednoroga od početka ove godine

18.01.2022 u 10:45

Bionic
Reading

Spendesk je platforma koja na jednom mjestu nudi sve alate potrebne tvrtkama srednje veličine (50 do tisuću zaposlenika) za upravljanje poslovnim troškovima

Financijski startup Spendesk prikupio je dodatna sredstva u proširenoj rundi ulaganja u seriji C. Tiger Global uložio je sto milijuna eura u njih, što je procjenu vrijednosti tvrtke podiglo na više od milijardu eura.

Spendesk je time postao petom francuskom kompanijom koja je od početka ove godine stekla status jednoroga, odnosno tvrtke čija je vrijednost veća od milijarde američkih dolara.

Prije nje do tog su statusa došli PayFit, Ankorstore, Qonto i Exotec. Back Market, digitalno tržište s fokusom na obnovljene pametne telefone i druge elektroničke uređaje, također je zabilježilo poveću rundu ulaganja (510 milijuna dolara u seriji E), čime je doseglo vrijednost od 5,7 milijardi dolara.

Spendesk je platforma koja na jednom mjestu nudi sve alate potrebne tvrtkama srednje veličine (50 do tisuću zaposlenika) za upravljanje poslovnim troškovima. Cilj im je pojednostavniti vođenje poslovnih knjiga, odnosno postati operativnim sustavom za upravljanje poslovnim troškovima.

Trenutno imaju 3500 klijenata. Otprilike pola ih je u Francuskoj dok su ostali uglavnom u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Prošle godine potrošili su tri milijarde eura putem Spendeska.

Ova platforma podržava niz u Europi popularnih knjigovodstvenih alata, kao što su Xero i Datev, te rješenja kao što su Sage i Cegid.

Spendeskovi glavni konkurenti u Europi su Pleo (nedavno procijenjen na 4,7 milijardi dolara) i Soldo (prikupili su tijekom 2021. godine 180 milijuna dolara ulaganja).

Novac prikupljen ulaganjem Spendesk će potrošiti na zapošljavanje. Naime planiraju u naredne dvije godine utrostručiti broj zaposlenih na tisuću, piše Tech Crunch.