zoran milas

Kad doktor medicine pokrene startup: Za pet godina želimo aplikaciju Nobula Interactive Case imati kao standard u edukacijama

07.06.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a stečeno znanje primjenjivije. Izazovna vremena sa sobom nose snažnu potrebu za prilagodbama. Startupovi svojom fleksibilnošću te inovativnim promišljanjima i realizacijama donose promjene koje olakšavaju život. Startup Nobula donosi promjene u funkcionalnosti, učinkovitosti i izvedbi učenja, a Zoran Milas, suosnivač startupa Nobula ispričao je svoju priču

'Nakon završetka studija medicine kao i većina kolega pokušao sam dobiti specijalizaciju što je u devedesetima bilo jako problematično. Zapravo, problem je bilo dobiti bilo kakav posao pa sam jedno vrijeme radio svašta. Nekoliko sam se godina okušao u državnoj službi, vidio kako to nije za mene i narednih više od 10 godina proveo u globalnoj farmaceutskoj kompaniji' – priča Zoran i nastavlja –'Po završetku fakulteta shvatio sam kako moram imati dodatan izvor prihoda i tijekom nekoliko mjeseci svladao sam osnove programiranja. Tu se rodila ljubav prema informatici, a tada sam napravio i prve poduzetničke korake'.

U farmaceutskoj industriji Milas je naučio onaj poslovni dio priče koji mu je bio iznimno koristan za nastavak njegove poduzetničke karijere.

'Posao koji sam radio zahtijevao je česte boravke na domaćim i inozemnim kongresima, simpozijima i različitim edukacijama. Tamo sam uočio kako se tehnologija ne koristi dovoljno. Tako sam vrlo rano pokrenuo prvi neovisni portal za edukaciju zdravstvenih djelatnika. Prvi smo upotrijebili video u edukaciji i prvi napravili potpuno virtualni kongres 2011. godine, a 2012. prvi hibridni kongres', – prisjeća se Zoran.

Od ex catedra do interaktivnog učenja

Sljedeća stepenica koju su zamislili (i realizirali) je interakcija u edukaciji. Tako su najčešću, ex catedra formu predavanja, pretvorili u sudionicima zanimljiviji, interaktivni oblik.

'Napravili smo prototip aplikacije koja je funkcionirala na velikim, touch screen monitorima i ponudili je tržištu. Reakcija je bila odlična. No u trenutku kad smo mislili kako već imamo proizvod koji će osvojiti ne samo domaće nego i tržište Poljske, Češke, Slovenije… dogodila se pandemija. Sve se zaustavilo u trenu. Tada smo shvatili da se mijenja način na koji funkcioniramo. Odlučili smo krenuti u novome smjeru. Pokrenuli smo startup. Cilj nam je bio razvoj aplikacije koja će moći funkcionirati na bilo kojoj platformi, koja će biti lako skalabilna i koja se može implementirati u postojeće platforme za učenje' – govori.

Osnivači

Uz Zorana, startup Nobula Technologijes osnovali su Vladimir Šoštarić i Jovo Skorupan, obojica iskusni programeri s dugogodišnjim iskustvom. Danas Zoran, Vladimir i Jovo čine jezgru tvrtke koja okuplja još nekoliko mlađih programera i vanjskih suradnika.

'Razvoj ovakvog projekta je prilično zahtjevan i skup. Za sada se financiramo vlastitim sredstvima, a dijelom i iz custom projekata' – o izazovima financiranja kaže.

Za sada Nobula Technologijes u razvoju ima dvije aplikacije, Nobula Interactive Case (na kojoj rade i namjeravaju raditi još dosta vremena) te svoj novitet Nobula Event.

Kako brzo generirati hibridne i virtualne događaje?

Nobula Event je aplikacija koja služi za brzo generiranje hibridnog ili virtualnog događaja.

Tipovi događaja koji se mogu pomoću ove aplikacije kreirati su različiti – od kongresa (hibridnih i virtualnih s kombinacijom live i unaprijed snimljenih predavanja), preko simpozija s prijenosom uživo, lansiranja novih proizvoda, online tečajeva s unaprijed snimljenim predavanjima pa sve do onih s interaktivnim rješavanjem slučaja. Također, ova je aplikacija idealna za održavanje virtualnih i hibridnih sastanaka Savjetodavnih odbora.

Prednosti ove aplikacije su brzina, sigurnost, samostalno administriranje te odlična mogućnost brandinga, kaž iz Nobule.

Vizija za budućnost

U narednih godinu dana cilj ovog startupa je doseći prodajne rezultate koji su dovoljni za samofinanciranje što će im olakšati privlačenje novih kolega u tim. Time bi u kratkom roku poslovali na teritoriju Europske unije, a potom i globalno.

'Za pet godina želimo aplikaciju Nobula Interactive Case imati kao standard u edukacijama',– za kraj kaže Milas.