Do Kwon

Južna Koreja tvrdi da se zloglasni kriptoprevarant nalazi u Srbiji, tražit će izručenje; šteta je 42 milijarde dolara

12.12.2022 u 09:27

Bionic
Reading

Južnokorejske vlasti navode da se Do Kwon, propali šef kriptovalute koji stoji iza kolapsa tokena TerraUSD i Luna, skriva u Srbiji

Kwon (31) je optužen za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala. U rujnu je Interpol izdao međunarodnu tjeralicu za njim.

Sljedećeg mjeseca južnokorejski tužitelji rekli su da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, u kojem je njegova tvrtka Terraform imala sjedište.

Južna Koreja i Srbija nemaju ugovor o izručenju, ali su ranije surađivale po zahtjevima prema Europskoj konvenciji o izručenju.

Kwon je ranije negirao da se skriva, ali nije otkrio gdje se nalazi. 'Nisam u bijegu ili nešto slično. S bilo kojom vladinom agencijom koja je pokazala interes za komunikaciju mi ćemo u potpunosti surađivati i nemamo što skrivati', tvitao je u rujnu.

Tužitelji su također izdali naloge za uhićenje pet drugih neimenovanih osoba povezanih s takozvanim stablecoinom Terra i njegovim sestrinskim tokenom Luna.

Sustav Terra Luna doživio je kolaps u svibnju, pri čemu je cijena oba tokena pala gotovo na nulu, a posljedice su pogodile šire kriptotržište. S visokih 116 dolara u travnju, Terra sada vrijedi manje od 0,0002 dolara.

Globalno su ulagači izgubili oko 42 milijarde dolara, prema analitičkoj tvrtki za blockchain Elliptic.

Neki su izgubili životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti otvorile su nekoliko kaznenih istraga zbog toga, donosi BBC.