'SRETNA HIPOKSIJA'

Je li Trumpu doista bolje i kakve mu to lijekove daju? Liječnici upozoravaju da su moguće i psihijatrijske nuspojave

05.10.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Medicinski stručnjaci nisu sigurni kakvo je zapravo stanje američkoga predsjednika i daju li Trumpu ispravne doze lijekova u pravo vrijeme. Mnoge mjere koje su naveli njegovi liječnici obično su rezervirane isključivo za pacijente teško pogođene koronavirusom

Liječnici predsjednika Trumpa ponudili su u nedjelju ružičaste procjene njegova stanja, ali nekoliko medicinskih detalja koje su otkrili - uključujući njegovu promjenjivu razinu kisika i odluku da započne liječenje steroidnim lijekom - sugeriralo je mnogim stručnjacima za zarazne bolesti da pati od težega slučaja Covid-19 nego što su to priznali, piše New York Times.

Po fotografijama i videozapisima koje je objavila Bijela kuća, teško bi se moglo zaključiti da je Trump bolestan. No liječnici Nacionalnoga vojnog medicinskog centra Walter Reed objavili su da je razina kisika pala na razinu koja može ukazivati ​​na to da su pacijentova pluća ugrožena. A to je simptom koji dijele mnogi bolesnici s teškim Covidom-19.

'Mistični' deksametazon

Trumpu je u subotu propisan deksametazon. Riječ je o steroidu koji se koristi za suzbijanje prekomjerne reakcije imunološkoga sustava koja ubija mnoge pacijente s Covidom-19. Lijek se daje onima s teškom bolešću jer nije dokazano da koristi onima s blažim oblicima bolesti. Štoviše, njegova primjena može biti i rizična.

Ostalo je nejasno jesu li mu deksametazon dali prebrzo ili je Trump daleko bolesniji nego što se priznaje, komentirali su u nedjelju brojni imunolozi.

'Deksametazon je 'najmističniji' lijek od svih koje Trump dobiva u ovom trenutku', rekao je dr. Thomas McGinn, glavni liječnik Northwell Healtha. 'Lijek se obično ne koristi, osim ako se čini da se pogoršava stanje pacijenta.'

Neki smatraju da se predsjednik liječi na svoju ruku te da zahtijeva intenzivno liječenje unatoč rizicima koje možda i ne razumije u potpunosti. Trump možda pati od 'VIP sindroma', česte pojave kod važnih osoba koje se pogrešno liječe jer su liječnici previše revni ili se pacijenti prebrzo pridržavaju uputa.

Čini se da su Trumpovi simptomi ubrzano napredovali otkako je u petak rano ujutro objavio da je pozitivan na koronavirus. U petak je imao 'visoku temperaturu', a u dva mu je navrata razina kisika u krvi pala ispod dopuštenih 95 posto od normale, jednom navodno na samo 90 posto. Mnogi medicinski stručnjaci smatraju da pacijenti imaju ozbiljan Covid-19 ako im razina kisika padne ispod 94 posto.

Na eksperimentalnom koktelu

U petak je Trump dobio infuziju eksperimentalnoga koktela s protutijelima koja proizvođač lijekova Regeneron ispituje na pacijentima s Covidom-19. Počeo je primati i petodnevnu dozu remdesivira, još jednoga eksperimentalnog lijeka s ubrzanom dozvolom Uprave za hranu i lijekove, a koji se daje hospitaliziranim pacijentima.

Koktel protutijela Regeneron daje se pacijentima u ranoj fazi infekcije jer se tim tretmanom napada sam virus i tako pokušava spriječiti njegovo širenje tijelom.

Remdesivir je također antivirusni lijek i često se koristi s deksametazonom koji prigušuje imunološki odgovor tijela. Daje se u uznapredovaloj fazi bolesti, kada imunološki sustav nekih pacijenata prekomjerno djeluje i napada njihove vitalne organe.

I dok su u nedjelju Trumpovi liječnici najavljivali da će predsjednik ubrzo biti otpušten iz bolnice na kućno liječenje, neki su stručnjaci sumnjičavo vrtjeli glavama, tvrdeći da odluka o propisivanju deksametazona nije u skladu s optimističnim scenarijem.

Veliko britansko istraživanje deksametazona pokazalo je da lijek pomaže onima koji su bili bolesni više od tjedan dana, smanjujući smrtnost za trećinu među pacijentima priključenima na mehaničke ventilatore i za petinu kod pacijenata koji primaju dodatni kisik na druge načine.

Pred kamerama Trump nije gubio dah, no to ne mora značiti ništa Izvor: Društvene mreže / Autor: Global News

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da se lijek daje samo pacijentima s 'teškim i kritičnim Covidom-19'. Nacionalni zavodi za zdravlje izdali su slične smjernice, precizirajući da se preporučuje samo osobama kojima je potreban mehanički ventilator koji će im pomoći da dišu ili kojima je potreban dodatni kisik.

Korištenje više lijekova odjednom moglo bi utjecati na njihovu učinkovitost, a povećava rizik od štetnih interakcija s lijekovima.

'Dajete remdesivir, dajete deksametazon i dajete monoklonska antitijela', objašnjava Thomas McGinn iz Northwell Healtha, misleći na eksperimentalni tretman Regenerona. 'Nitko to nikada nije učinio, a da ne spominjemo famotidin, malo cinka i mješavinu koktela ili bilo čega drugoga što mu već daju.'

Stručnjake koji promatraju slučaj sa strane brinu nepotpune informacije koje su im podastrli Trumpovi liječnici. Ostalo je tako nepoznato koliko je kisika Trumpu trebalo i koliko ga je dugo dobivao. Nedovoljno su poznati i nalazi snimanja pluća i krvnih testova koji ukazuju na rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, česte komplikacije u bolesti Covid-19.

'Trump je umjereno gojazan, a to stanje obično prati barem blaga ili umjerena hipertenzija i blag do umjeren dijabetes', primijetio je McGinn. Navodno je predsjednikov povišen krvni tlak pod kontrolom, no nije poznato ima li dijabetes tipa 2. A to su ključni prediktori ozbiljne bolesti.

Ako je bolest značajno napredovala, tada je logična terapija deksametazonom i remdesivirom, kažu liječnici.

  • +10
Donald Trump stiže u bolnicu Walter Reed Izvor: EPA / Autor: Sarah Silbiger / POOL

'Dobio je terapiju koju bi danas primio svatko tko ode u bilo koju dobru američku bolnicu', rekao je dr. Carlos del Rio, profesor medicine sa sveučilišta Emory u Atlanti. No stručnjake zbunjuje najava brzog otpuštanja iz bolnice, nedugo nakon početka terapije steroidima.

'Ako nekome počnete davati steroide zbog pada kisika u krvi, morate biti na dodatnom oprezu', rekao je dr. Sam Parnia, izvanredni profesor sa sveučilišta Langone.

Činjenica da Trump samostalno hoda i daje videoizjave ne gubeći dah svakako je pozitivan znak. No tako se ponašaju mnogi pacijenti s lošom funkcijom pluća; liječnici imaju i naziv za to stanje: 'sretna hipoksija'.

Psihijatrijske nuspojave steroida

Steroidi također mogu stvoriti lažni dojam o stanju pacijenta jer utječu na raspoloženje, uzrokujući euforiju ili opću sreću. Mogu i poremetiti san, što dovodi do nesanice, razdražljivosti ili depresije. U nekim pak slučajevima mogu uzrokovati psihijatrijske učinke, što dovodi do osjećaja grandioznosti i manije ili čak do delirija i psihoze.

'Steroidi mogu imati psihijatrijske nuspojave u gotovo bilo kojoj dozi', rekao je dr. J. Michael Bostwick, psihijatar s klinike Mayo.

U svakom slučaju, tijekom prvog tjedna bolest je nepredvidljiva i nikad ne možete znati hoće li napredovati ili se povući, a svaki pacijent koji je doživio nisku razinu kisika ili hipoksemiju mora biti pažljivo promatran, zaključila je dr. Michelle Prickett, specijalistica za plućne i kritične bolesti.