ZA ČLANSTVO U LABU

Jaka hrvatska delegacija posjetila CERN

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.04.2011 12:54
  • Objavljeno 04.04.2011 u 10:40
LHC CERN

LHC CERN

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Delegacija predstavnika hrvatskih znanstvenih institucija danas je posjetila Europski centar za fiziku čestica (CERN) u Ženevi i još jednom zaključila da je u interesu naše zemlje da što prije postane članicom tog najvećeg znanstvenog laboratorija na svijetu

Hrvatski znanstvenici već dug niz godina značajno doprinose istraživanjima u velikim projektima CERN-a, a sada je institut posjetio jak zagrebačko-splitski tim: dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Ivan Pavić i dr. sc. Dragan Bolanča, rektor i prorektor Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Amir Hamzić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Generalni direktor CERN-a dr. sc. Rolf-Dieter Heuer izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s hrvatskim znanstvenim institucijama i tvrtkama, kao i njihovim doprinosom projektima CERN-a. Posebno je izrazio zadovoljstvo ulogom tvrtke Končar iz Zagreba u razvoju detektora i magneta na CERN-u te pozvao hrvatske znanstvenike i gospodarstvenike na daljnje proširenje suradnje u svim trima strateškim područjima CERN-a: istraživanju, inovaciji i edukaciji.

Osim s glavnim direktorom, hrvatska delegacija se sastala s direktoricom za međunarodne odnose CERN-a dr. sc. Felicitas Pauss i direktorom za istraživanja i znanstveno računanje dr. sc. Sergiom Bertolucciem, s voditeljem CMS kolaboracije dr. sc. Guidom Tonelliem, zamjenikom voditelja ALICE kolaboracije dr. sc. Johannesom Wesselsom, te voditeljima tehnoloških sekcija CERN-a. Svi sugovornici izrazili su jasnu spremnost za proširenje suradnje s hrvatskim institucijama u područjima znanosti, tehnologije i obrazovanja.

Svoj posjet naša delegacija zaključila je vrlo jasnom vizijom da bi Hrvatska uskoro trebala započeti proces primanja u punopravno članstvo u CERN-u (sadašnje članice CERN-a su većina zemalja EU), te tako uhvatiti korak sa zemljama koje su upravo u procesu primanja u članstvo poput Cipra, Izraela, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske. Učlanjenjem u CERN značajno bi se podigla kvaliteta obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a hrvatske tvrtke bi prvi put dobile mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u razvoju visokih tehnologija i u natječajima za dobivanje poslova u CERN-u. O velikom potencijalu koje učlanjenje u CERN omogućava Hrvatskoj delegacija će izvijestiti predsjednika Republike, hrvatsku Vladu, Sabor i hrvatsku javnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi