NOVA-STARA PRAVILA

Izgleda da američka vlada ne želi da telefoniramo tijekom leta

12.04.2017 u 16:45

Bionic
Reading

Federalni regulatori povlače prijedlog koji bi dozvolio putnicima da koriste telefone na velikim visinama

Prijedlog koji je 2013. predstavio tadašnji predsjedatelj Federalne komisije za komunikaciju Tom Wheeler prekinuo bi zabranu korištenja smartfona u zrakoplovima nastalu zbog toga što bi signal mobitela mogao smetati pilotskim radiouređajima. Napredak u polju komunikacije danas je smanjio potrebu za zabrinutošću te vrste, tvrdio je Wheeler.

Da je prošao taj prijedlog, putnici bi i dalje morali gasiti uređaje tijekom uzlijetanja i slijetanja, ali bi ih tijekom samog leta bez problema mogli koristiti. Ovog ponedjeljka Wheelerov nasljednik Ajit Pai ovu je ideju nazvao 'loše osmišljenom', naglasivši da ona ne služi javnom dobru. 'Odbacivanje ovog prijedloga značilo bi pobjedu za Amerikance diljem zemlje, koji bi, kao i mi, cijenili malo tišine na 30.000 stopa visine', rekao je Pai. Zašto je on upravo sad razmatrao pitanje blokade Wheelerova prijedloga, to je potpun misterij.

Prijedlog je uzrokovao negodovanje javnosti, pogotovo skupina koje predstavljaju pilote i osoblje leta. Mnogi su naime tvrdili da bi olabavljeni zakon uzrokovao pravi kaos u avionu, onemogućivši mnogima da se opuste i pretvorivši let u kakofoniju telefonske zvonjave. Wheeler je, očekivano, ostatak svog mandata proveo ne potežući ponovno tu temu.

Savez za potrošačku tehnologiju, koji je podržavao prijedlog, odbio je komentirati to. Savez osoblja u avionima je, u drugu ruku, s radošću dočekao propast kontroverznog prijedloga. 'Federalna komisija za komunikaciju donijela je pravu odluku nastavkom blokade poziva tijekom leta', rekla je Taylor Garland, glasnogovornica sindikata. 'Putnici i posada ne žele slušati telefonske pozive tijekom leta.'

Nakon što su ju pitali što misli o korištenju podatkovnog prometa tijekom leta Garland je odgovorila da je 'potrebno pažljivo sagledanje potencijalnih rizika za sigurnost'.

Da je Wheelerov prijedlog prihvaćen, svaka kompanija mogla bi odlučiti hoće li omogućiti korištenje telefona u svojim zrakoplovima. Tijekom svjedočenja pred Kongresom, Wheeler je izjavio da Federalna administracija avijacije može uvesti pravila za glasovne pozive u avionu. Podsjetimo, FAA je dosad imala pravilo koje dozvoljava paljenje mobitela sve dok su u modu za let iliti airplane modeu.