APPLE ODLUČIO

Izbrisani su: Najveća ruska društvena mreža više se ne može preuzeti na iPhoneu

28.09.2022 u 14:58

Bionic
Reading

VK kaže da su svi programerski profili i aplikacije na iOS-u izbrisane, no ne znaju točno zbog čega

VKontakte, ruski tehnološki konglomerat iza društvene mreže sa stotinama milijuna preuzimanja kaže da su im aplikacije maknute iz Appleovog App Storea. Prevedena ruska izjava navodi da je Apple 'blokirao neke VK aplikacije' no da će kompanija nastaviti razvijati softver za platormu iOS. Rusko Ministarstvo digitalnih poslova reklo je državom kontroliranom mediju RT da istražuje 'razloge zbog kojih su VK aplikacije i programerski računi izbrisani, s naglaskom na društvenu važnost i doseg usluga koje je ruska kompanija pružala'.

Ruske su vlasti nakon početka invazije na Ukrajinu blokirali niz američkih društvenih mreža uključujući Instagram, Facebook i Twitter. SAD i niz drugih vlada sankcionirali su brojne ruske kompanije i pojedince vezane uz rusku vladu, uključujući direktora VK Grupe i Putinovog saveznika Vladimira Kiriyenka. VKontakte je 2006. osnovao Pavel Durov koji je s vremenom izguran iz kompanije te koji, njegovim riječima 'nikad više neće ići nazad nakon što je javno odbio surađivati s vlastima'. Durov se nakon toga koncentrirao na izradu aplikacije za dopisivanje Telegram.

Appleovo micanje VK aplikacija iz App Storea znači da ruski vlasnici iPhonea više neće moći pristupiti aplikaciji pete najpopularnije internetske stranice u zemlji, kao i drugim aplikacijama poput Mail.ru, VK Music i Youla classifieds. Kompanija je ruskom mediju Interfax izjavila da će apliakcije nastaviti raditi, no da bi moglo biti poteškoća sa notifikacijama i plaćanjima, piše Verge.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Interfax također izvještava da je VK prodao svoju podružnicu za gejming pod imenom My.Games vođi LETA Capitala Alexanderu Chachava, ruskom biznismenu koji trenutno obitava na Kajmanskim otocima - za 642 milijuna dolara. Nastavit će je voditi isti ljudi, a VK ju opisuje kao rusku alternativu Steamu i Epic Gamesu.