VELIKO PRIZNANJE

Ivan Đikić dobio uglednu nagradu William C. Rose

02.08.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Hrvatski znanstvenik prof. Ivan Đikić, član ugledne njemačke akademije Leopoldine, dobio je prestižnu nagradu William C. Rose za 2013. godinu, objavilo je u utorak Američko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju (ASBMB)

William C. Rose Award dodjeljuje se za izuzetan doprinos u istraživanjima u biokemiji i molekularnoj biologiji, kao i u poučavanju mladih znanstvenika, kako je naglašavao sam dr. Rose', stoji u priopćenju.

Tu nagradu, utemeljenu 1979, koja među ostalim uključuje plaketu, novčani iznos od 3.000 dolara te putovanje na godišnju konferenciju ASBMB-a i držanje predavanja, Đikić je dobio za svoj pionirski rad na istraživanju uloge molekule ubikvitina, ali i za svoje napore u obrazovanju mladih znanstvenika u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Žiri za dodjelu ističe da se Đikić zainteresirao za taj maleni protein prije 10 godina, kada je otkrio koliko je mehanizam njegova djelovanja slabo shvaćen.

Đikić za tportal kaže da mu je nagrada dodijeljena 'za otkrića iz područja istraživanja proteina ubikvitina te njegove uloge u životnim procesima i razvoju bolesti poput tumora i neurodegenerativnih bolesti'.

'Ubikvitin je unutarstanični signal koji diktira brojne životne procese poput dijeljenja stanica ili njihove diferencijacije', objašnjava ugledni hrvatski znanstvenik.

Ubikvitin se kovalentno vezuje za tisuće proteina i na taj način regulira mnoge stanične procese. Đikić je pokazao da on djeluje kao multivalentni stanični signal koji proteini prepoznaju i prevode u odgovarajuće stanične fenotipe. Te molekule na taj način, među ostalim, sudjeluju u regulaciji popravka oštećenja DNA, upalnih procesa, endocistoze receptora i degradacije proteosoma.

Uz to, Đikić je radio kao mentor mnogih mladih znanstvenika u Njemačkoj i Hrvatskoj, ističe ASBMB u obrazloženju svoje odluke. Osim što je vodio Institut za biokemiju II i Buchmann institut u Frankfurtu, utemeljio je Laboratorij za tumorsku biologiju na Medicinskoj školi u Splitu gdje je sudjelovao u obuci i obrazovanju mladih hrvatskih znanstvenika. Svojim javnim predavanjima, medijskim istupima i organizacijom multidisciplinarnih kursova djeluje kao aktivni promotor i popularizator znanosti.

Đikić kaže da sa svojim kolegama trenutno radi na novom sindromu kod ljudi koji uzrokuje pojavu brojnih tumora i prerano starenje. 'Pokušavamo otkriti koji je uzrok te bolesti, koji je gen mutiran i kako to utječe na promjene funkcije proteina u stanicama', kaže naš sugovornik.

Ivan Đikić je odrastao u Hrvatskoj. Doktorirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, a pet godina je radio pod vodstvom jednog od najuglednijih znanstvenika današnjice, Josepha Schlessingera, u Medicinskom centru Sveučilišta u New Yorku.

Trenutno je profesor na Medicinskoj školi Sveučilišta Goethe i direktor Buchmann instituta za molekularne znanosti o životu u Frankfurtu. Godine 2010. izabran je za člana Leopoldine, a dobitnik je brojnih priznanja, među kojima Europskog udruženja za rak (ERC), Njemačke nagrade za istraživanje raka 2010. te nagrade Hans Krebs 2010.

Nagrada William C. Rose bit će mu uručena na godišnjem skupu ASBMB-a u proljeće 2013.