OTKRILO SE

Istina je: Apple doista namjerno usporava vaš iPhone

21.12.2017 u 14:36

Bionic
Reading

Tvrdnje kako Apple svjesno i namjerno osmišljava, izrađuje i prodaje proizvode koji počinju propadati nakon godine dana su, čini se, točne. Ipak, nije sve tako jednostavno kako se možda na prvu čini

Nije teorija zavjere: Apple doista usporava rad svojih pametnih telefona kako oni stare, navodno kako bi ublažili probleme koji dolaze sa smanjenim radnim vijekom baterije. 

Dokaze u prilog toj tvrdnji ponudio je John Poole iz Geekbencha, a priznanje kako je tomu doista tako je stiglo i iz Applea. 

Poznato je kako litij-ionske baterije s vremenom gube kapacitet pohrane električne energije. Stoga ima smisla ograničiti mogućnosti starijih uređaja, kako bi se primjerice onemogućila nasumična gašenja smartfona. 

No, s druge strane to znači kako pametni telefon za kojeg smo izdvojili više tisuća kuna već nakon godine dana ne može raditi punim kapacitetom. 

Što bi Apple još mogao poduzeti?

Na raspolaganju su alternativna rješenja za problem starenja. Vjerojatno najjednostavnije glasi: ugradite veću bateriju.  Kupci to ionako već dulje vrijeme traže.

Drugo rješenje je zamjenjiva baterija. Tako bi mogli nakon godine dana staviti frišku bateriju i nastaviti koristiti iPhone kao da je nov. Apple trenutno nudi mogućnost zamjene baterije, ali to nije jeftino i morate se odreći smartfona na nekoliko dana. 

Naravno, uvijek je moguće stariji uređaj zamijeniti novim. No, to je tek skup sport, čak i ako prodajete sadašnji smartfon te nadoplaćujete za novi. 

Kako bi mogao izgledati iPhone X Plus Izvor: Drop News / Autor: Drop News

Za tisuću dolara zaslužujemo istinu

Iz Applea su naveli kako su s praksom ograničavanja rada iPhonea počeli prošle godine s modelima 6, 6S i SE te nastavili ove godine s iPhoneom 7. 

Nije jasno u kojoj točno mjeri dolazi do ograničavanja rada procesora. Navodno je riječ tek o izrazito visokim vršnim opterećenjima, što ne bi trebalo imati drastičan učinak na svakodnevnu izvedbu već ponešto sporiji rad pri, recimo, pokretanju nove aplikacije. 

Kako se s istim problemom suočavaju i drugi proizvođači mobitela, Apple gotovo sigurno nije jedini koji je posegnuo za ovakvim rješenjem. 

Pošto se čini kako problem nije izvedivo zaobići korištenjem trenutno dostupnih tehnologija, bilo bi fer kad bi nas jabučari i drugi proizvođači upozorili što rade i kakve to posljedice ima.

A možda i ponuditi način kako zaobići ograničenja ako to baš želimo, piše Verge.

Ovo su gafovi koje radi svaki vlasnik iPhonea Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM