dobra vijest za vozače

Isprobali smo aplikaciju Autoškola, nije ni čudo da je postala hit

17.03.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Jednostavan dizajn i sučelje, 3D simulacije i stalna ažuriranja pitanja zaslužna su za ovakvu popularnost među budućim, ali i sadašnjim vozačima poručuju iz Porsche Croatije.

Aplikaciju ‘Autoškola’ razvojne tvrtke D3DD, Autoškole Stubica, Ivana Rusana i Porsche Croatije budućim vozačima na interaktivan način omogućava provjeru znanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Samo na Google Play trgovini je skinuta 100.000 puta u samo tri godine koliko postoji.

Prednosti aplikacije su što odmah ocjenjuje odgovor kao točan ili netočan, ilustracije su jasne, a možete ih povećati jednim klikom. Ukoliko niste sigurni u odgovor, možete ga preskočiti pa se na njega vratiti kasnije. Potrošnja baterije je neznatna. 

Nezgodno je što aplikacija automatski zakreće ekran u horizontalan položaj, što može biti iritantno ako jednom rukom držite mobitel i odgovarate na pitanja. Jednom se srušila nakon duže pauze, pa ju je bilo potrebno ponovno pokrenuti, no to se kasnije nije ponovilo kroz sat vremena korištenja.

Unutar aplikacije nalaze se i ilustracije mogućih situacija poput pješaka na pješačkom prijelazu koji nije obilježen prometnim znakom. Odlično je što sliku možete povećati preko cijelog zaslona tako što kliknete na nju ili ikonu povećala na dnu.

Najvažnija kategorija ove aplikacije – 'Ispiti', razlikuje se od kategorije 'Teme' jer pitanja nisu poredana po poglavljima. Ukoliko ste već riješili neki jedan ili više, popis će se pojaviti ovdje. Ispit se sastoji od 38 pitanja koja ukupno nose 120 bodova, a za rješavanje imate 45 minuta. Kad ga završite, prikazat će se statistika sa točnim odgovorima i vremenom koje vam je za to bilo potrebno. Kao i kod pravog ispita, ne možete ga položiti ako ne riješite sva raskrižja ili ostvarite manje od 90 posto. Također, jedan ili više odgovora može biti točno.

  • +3
Autoškola Izvor: Screenshot / Autor: Autoškola

U 'Temama' se nude pitanja prema cjelinama koje se obrađuju u autoškoli, a uključuju prometne propise, pravila za ponašanje sudionika u prometu, znakove, ostale sudionike postupak u slučaju prometne nesreće i druge teme. Nakon potvrde odgovora, pitanje se ne mijenja kako biste imali dovoljno vremena za ponoviti i naučiti točan odgovor. Izađete li iz pitanja ove kategorije, aplikacija ne pamti vaše odgovore. To znači da čak i ako ostanete unutar nje i prebacite se sa jednog seta pitanja na druga, neće zapamtiti vaše odgovore za prethodni set.

Za slijedeće pitanje potrebno je stisnuti gumb u donjem desnom kutu ekrana. U gornjem desnom kutu nalazi se padajući izbornik, a u lijevom je pitanje. Dolje lijevo je gumb za povratak na prethodno pitanje, ali, baš kao i na pravom vozačkom ispitu, jednom kad potvrdite odgovor, ne možete ga mijenjati. Možete se vraćati natrag tako da kliznete prstom po ekranu u desno, ili prijeći na sljedeće pitanje tako da kliznete u lijevo. 

U kategoriji sa znakovima nalaze se njihove slike koje također možete povećati i pomnije pogledati, a ako kliknete na 'više o znaku' možete doznati kako se zove i što predstavlja. Grupirani su u devet potkategorija od znakova opasnosti do dopunskih ploča i prometne opreme ceste u što spadaju smjerokazni stupići, branici, rampe i drugo.

Jedna od korisnijih potkategorija je i ona o znakovima što ih sudionicima u prometu daju ovlaštene osobe rukama i položajem tijela. Pod njom se nalazi 12 ilustracija prometnog policajca koji svojim tijelom regulira promet. Kao i kod ostalih, i ovdje su korisni pojašnjenje koje možete vidjeti klikom na 'više o znaku' i povećalo za uvećanje fotografije.

Osim navedenoga, možete kreirati svoj profil, a dostupne su i upute za korištenje te podešavanja gdje možete isključiti zvukove aplikacije.